Arbeidsliv

Ukrainske tjenestemenn deler ut vann til sivile i byen Mariupol.

Kan jeg gi mine ansatte permisjon til å frivillig dra til Ukraina for å bistå i krigen mot Russland?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Hei. Grunnet den norske stats mulige brudd på nøytralitetsprinsippet, og en viss sjanse for at norske soldater blir sendt ned til Ukraina, eller ønsker å «dra frivillig», for å bistå det Ukrainske militæret i krigen mot Russland, har jeg mottatt søknader fra mine arbeidstakere om «mulig permisjon» for militærtjeneste.

Bakgrunnen for søknadene er at de ønsker å gi arbeidsgiver et varsel på forhånd, da de selv mener at arbeidsgiver ikke kan nekte dem permisjon. Av samtlige søknader fremgår at det ikke kan spesifiseres hvor lenge permisjonen skal vare, men at arbeidstakerne kan gi beskjed om tidspunkt for tilbakekomst når dette eventuelt nærmer seg.

Det er 6 av 21 arbeidstakere som har søkt om permisjon, og jeg er derfor urolig for hvordan det kan påvirke bemanningen og muligheten til å ansette nye personer i deres fravær.

Må jeg innvilge dem tidsubestemt permisjon dersom de blir innkalt eller melder seg frivillig som soldater til Ukraina, eller kan jeg som arbeidsgiver nekte dette?

Svar: Vi forstår spørsmålet ditt slik at det er tale om permisjon for norsk militærtjeneste i utlandet organisert av norske myndigheter.

Etter arbeidsmiljølovens § 12-12 første ledd annet pkt. har arbeidstaker rett til permisjon ved frivillig tjenestegjøring av til sammen 24 måneders varighet i styrker organisert av norske myndigheter for deltakelse i internasjonale fredsoperasjoner. Forutsetningen for en slik rett, er at arbeidstaker snarest mulig etter å ha inngått bindende avtale om tjenestegjøring i slike styrker varsler arbeidsgiver om dette.

Bestemmelsen gjelder imidlertid ikke dersom arbeidstaker eksempelvis frivillig melder seg til militærtjeneste for det ukrainske militæret direkte. Da har arbeidstaker ikke rettskrav på permisjon og gjeninntreden i arbeidet.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS