Arbeidsliv

Burde jobben betale for at ansatte går til psykolog?

Kan jeg kreve at arbeidsgiveren min dekker psykologutgiftene mine?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg jobber som lærer på en ungdomsskole. En av elevene mine har kommet med drapstrusler mot meg, og dette har ført til at jeg har blitt sykmeldt og gått til behandling hos (privatpraktiserende) psykolog på grunn av angst. Kan jeg kreve at arbeidsgiveren min dekker utgiftene mine?

Lærer

Svar: Arbeidsgiveren din har en plikt til å følge deg opp og bidra til at du får den hjelpen du trenger for å komme tilbake i jobb, men hvilken hjelp du har krav på er ikke direkte lovregulert og det vil i stor grad være opp til den enkelte arbeidsgiver hvilke tiltak som blir iverksatt. Arbeidsgiveren din har et ansvar for at arbeidsmiljøet er forsvarlig, og har plikt til å iverksette nødvendige tiltak dersom ansatte blir utsatt for drapstrusler fra personer man er i kontakt med på jobb. Et slikt tiltak kan innebære psykologbistand eller andre tiltak. Arbeidsgiveren din har videre plikt til å tilrettelegge for deg dersom arbeidsevnen din har blitt redusert som følge av sykdom, i ditt tilfelle psykiske sykdom i form av angst. Hvilke tilretteleggingstiltak arbeidsgiveren din plikter å iverksette må vurderes konkret, og vil ikke nødvendig måtte være behandling hos psykolog. Mange arbeidsgivere har tilbud om psykologbistand gjennom bedriftshelsetjenesten. Jeg vil råde deg til å ta kontakt med arbeidsgiveren din slik at dere sammen kan finne ut av hvilke tiltak som bør iverksettes for deg. Du kan også søke råd hos fagforeningen din eller advokat om nødvendig.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS