Arbeidsliv

Forrige mandag fikk vi en telefon fra fengselet, og den ansatte kunne opplyse om at han var varetektsfengslet i fire uker.

Kan vi gå til oppsigelse når den ansatte har havnet i fengsel?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Vi ansatte en 30 år gammel mann i en av våre kiosker for omtrent tre måneder siden. Det er avtalt prøvetid. Forrige mandag fikk vi en telefon fra fengselet, og den ansatte kunne opplyse om at han var varetektsfengslet i fire uker.

Vi kjenner ikke nærmere til omstendighetene rundt dette, annet enn at den ansatte påsto seg uskyldig i forholdene han var siktet for. Nå vurderer vi å gå til oppsigelse av ham. Kan vi det? PS: Vi har skaffet vikar for ham, så bemanningen er i utgangspunktet ikke noe problem for oss.

Svar: Det rettslige utgangspunktet er at ikke-legitimert fravær kan være oppsigelsesgrunn. Varetektsfengsling kan etter omstendighetene utgjøre slikt ikke-legitimert fravær. Imidlertid gjøres det i rettspraksis et betydelig skille mellom de tilfellene hvor den ansatte blir frifunnet og der hvor han blir domfelt.

I tillegg vil det være av betydning om den ansatte selv er særlig å bebreide for mistankene mot ham. Uansett er utgangspunktet at fraværet ikke kan holdes mot ham dersom han senere blir frifunnet ved dom eller saken mot ham blir henlagt av politiet.

Vi anbefaler dere derfor å avvente situasjonen frem til avgjørelse foreligger. Dersom den ansatte skulle bli rettskraftig domfelt, vil dere nok ha saklig grunn til oppsigelse, jf. arbeidsmiljøloven § 15-7.

SBDL v/advokatfullmektig Sindre Dahl Christensen

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS