Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto. Ikke siden 2009 har det vært færre helt arbeidsledige her i landet, ifølge Nav.

Laveste arbeidsledighet siden 2009

– Etter tre måneder med stabile tall, ser vi nå en markant nedgang.

Publisert Sist oppdatert

Antallet personer som er registrerte helt arbeidsledige hos Nav falt med 1700 personer fra april til mai, til 60.000. Bruttoledigheten, som også inkluderer arbeidssøkere som deltar på tiltak fra NAV, falt med 2500 personer, til 78.200.

Det sesongjusterte tallet for helt ledige i mai tilsvarer 2,3 prosent av arbeidsstyrken. Det er den laveste arbeidsledigheten Nav har registrert siden januar 2009.

– Etter at ledigheten har holdt seg relativt stabil de siste tre månedene, ser vi nå en markant nedgang, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i en pressemelding fra Nav.

I mai falt ledigheten i de fleste fylker og yrkesgrupper.

– Vi ser tydelig at trenden med fallende ledighet fortsetter i fylkene og yrkesgruppene som var rammet av nedgangstidene i oljeindustrien, sier Vågeng.

Ved utgangen av mai var det registrert 60.000 helt arbeidsledige hos NAV. Det er en nedgang på 10.900 sammenliknet med mai i fjor.

Ledigheten har dermed gått ned fra 2,6 prosent av arbeidsstyrken til 2,2 prosent.

Til sammen var 78.200 personer registrert som helt arbeidsledige eller arbeidssøkere som deltar på tiltak hos NAV (bruttoledigheten). Det er 14.900 færre enn for ett år siden, og tilsvarer 2,8 prosent av arbeidsstyrken, ned fra 3,3 prosent i fjor.

Blant de helt ledige i mai var det både færre som hadde vært arbeidssøkere i over seks måneder (langtidsledige) og under seks måneder (korttidsledige) sammenlignet med i fjor. I alt var det 17 prosent færre langtidsledige og 12 prosent færre kortidsledige.

Flere sysselsatte ingeniører

Samtidig holder antallet nye arbeidssøkere seg på et lavt nivå. I mai var det i gjennomsnitt 780 personer som registrerte seg som arbeidssøker hos NAV hver virkedag. Det innebærer at det i løpet av mai hver virkedag var nesten 300 færre som registrerte seg som arbeidssøkere sammenlignet med starten av 2016, da dette tallet var på sitt høyeste.

Trenden med fallende ledighet fortsetter i yrkesgruppene og fylkene som har vært rammet av nedgangen i oljeindustrien, og da spesielt i Rogaland og innen ingeniør- og ikt-fag.

Antall helt ledige i mai var lavere enn i fjor innen samtlige yrkesgrupper. Nedgangen var størst innen ingeniør- og ikt-fag (-33 prosent) og industriarbeid (-27 prosent).

Ved utgangen av mai var arbeidsledigheten høyest innen reiseliv og transport med 3,6 prosent av arbeidsstyrken, fulgt av kontorarbeid med 3,4 prosent. Arbeidsledigheten var lavest innenfor undervisning med 0,7 prosent av arbeidsstyrken.

Størst nedgang i Rogaland

16 fylker hadde en nedgang i antallet helt ledige i mai, justert for sesongvariasjoner. Nordland (- 8 prosent) hadde den største prosentvise nedgangen. Kun Finnmark hadde en liten økning i ledigheten i mai.

Arbeidsledigheten i mai var lavere i alle fylker sammenliknet med året før. Nedgangen var størst i Rogaland med 33 prosent, fulgt av Vest-Agder med 21 prosent.

Vestfold og Finnmark var fylkene med høyest arbeidsledighet i mai med 2,7 prosent av arbeidsstyrken. Arbeidsledigheten var lavest i Sogn og Fjordane med 1,3 prosent.

Arbeidsledigheten falt innen de fleste yrkesgrupper den siste måneden. Nedgangen i antall helt ledige var størst innen bygg og anlegg, fulgt av butikk- og salgsarbeid.

Blant de helt ledige i mai var det både færre som hadde vært arbeidssøkere i over seks måneder (langtidsledige) og under seks måneder (korttidsledige) sammenlignet med i fjor. I alt var det 17 prosent færre langtidsledige og 12 prosent færre kortidsledige.

Powered by Labrador CMS