Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Må egenmelding gis for hver fraværsdag?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: For noen uker siden var jeg borte fra jobb i tre dager, og brukte egenmelding. Jeg meldte ifra om dette første fraværsdag, men ringte ikke inn de andre to påfølgende dagene. Arbeidsgiveren min sier at jeg ikke har krav på lønn for disse to påfølgende dagene, fordi jeg ikke ringte inn og meldte ifra om fraværet disse dagene. Må egenmelding gis hver dag, og kan arbeidsgiver i så fall nekte å utbetale meg lønn for disse dagene?

Sykepleier

Svar: Nei, det er ikke et krav om at egenmelding må leveres hver dag, for å ha rett til sykepenger i arbeidsgiverperioden etter folketrygdlovens bestemmelser. Dette er kommet til uttrykk i praksis fra Ankenemnda for sykepenger i arbeidsgiverperioden. Folketrygdloven (§ 8-18) regulerer når arbeidsgiver plikter å utbetale sykepenger til arbeidstakeren ved levering av egenmelding. Sykepenger fra arbeidsgiver kan tidligst ytes fra den dag den ansatte har gitt melding om dette, men bestemmelsen er altså ikke forstått slik at den ansatte må melde ifra om fravær hver dag, for å få rett til sykepenger. Det er imidlertid en vanlig rutine hos mange arbeidsgivere å be arbeidstakere om å gi slik melding, og du som arbeidstaker kan også ha en plikt til dette ut i fra din lojalitetsplikt som arbeidstaker. Selv om det faktum at du ikke ga beskjed for hver dag du brukte egenmelding dermed ikke påvirker din rett til sykepenger, vil manglende beskjed til arbeidsgiver kunne oppfattes som illojalt, og kunne påvirke ditt ansettelsesforhold på andre måter. Men det at du ikke har meldt ifra om fraværet disse dagene påvirker altså ikke din rett til sykepenger etter folketrygdlovens bestemmelser. Dersom arbeidsgiver ikke utbetaler deg sykepenger, kan du ta kontakt med NAV. Dersom NAV finner at vilkårene for rett til sykepenger er oppfylt, så utbetaler NAV sykepenger som de senere krever refundert av din arbeidsgiver.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS