Arbeidsliv

Må vi gi de ansatte overtidsbetalt?

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Vi driver et lite firma innenfor mediebransjen. Vi har nå fått brev fra de ansatte der de krever overtidsbetalt. Det står ingenting om overtidsbetaling i arbeidskontrakten, kun hva som er fastlønn. Vi har ikke oversikt over mye de enkelte ansatte jobber, men er klar over at de ansatte til tider jobber en del. Må vi gi de ansatte overtidsbetalt?

Daglig leder

Svar: Ja, dere må som hovedregel betale overtid når ansatte arbeider ut over grensene for alminnelig arbeidstid. Grensene for den alminnelige arbeidstiden er maksimalt 9 timer i løpet av 24 timer eller 40 timer i løpet av 7 dager, jf. arbeidsmiljøloven § 10-4. Ved overtidsarbeid har arbeidstaker krav på et tillegg på minst 40 % beregnet av den alminnelige lønnen. Arbeid ut over avtalt arbeidstid er kun tillatt dersom det foreligger et særlig og tidsavgrenset behov for økt arbeidsinnsats. Det innebærer at merarbeid og overtidsarbeid ikke kan gjennomføres som en fast ordning. Ved arbeid ut over avtalt arbeidstid, men som ikke overstiger arbeidsmiljølovens grenser, har arbeidstaker krav på timelønn for merarbeidet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS