Arbeidsliv

MANGE SYKMELDINGER: Noen mannlige fastleger sykmeldinger i gjennomsnitt seks til ni pasienter hver eneste arbeidsdag.

Mannlige fastleger sykmelder mest

Erfarne mannlige fastleger i 50- og 60-årene sykmelder flest pasienter, viser en oversikt over legers refusjonskrav til det offentlige.

Publisert Sist oppdatert

En gjennomsnittlig fastlege sykmelder om lag 450 pasienter i løpet av et år. Men en liten gruppe på om lag ti fastleger sykmelder tre-fire ganger så mange: De sender i gjennomsnitt inn 1.500-2.000 sykmeldinger i løpet av et år. Det betyr at de i gjennomsnitt sykmelder fra seks til ni pasienter hver eneste arbeidsdag i året, skriver Aftenposten.

Tallene baserer seg på refusjonskravene legene har sendt inn til Helfo, som er en etat under Helsedirektoratet.

Legene som sykmelder mest, har flere likhetstrekk, ifølge Aftenposten:

  • Alle er menn
  • Flertallet er erfarne fastleger i 50- og 60-årene.

Noen fratas retten til å sykmelde

Også når man ser på alle landets fastleger finner man et tilsvarende mønster: Menn skriver ut flere sykmeldinger enn kvinner, og leger i 50-årene sykmelder mest, forteller Aftenposten.

– Forskjellene kan skyldes at erfarne mannlige leger ofte har flere pasienter på listene sine og også flere yrkesaktive pasienter, sier leder Nils Kristian Klev i Allmennlegeforeningen til avisen.

Aftenposten og A-magasinet har i flere artikler tatt for seg legers sykemeldingspraksis og fortalt at Navs kontroller har ført til at en del leger er fratatt retten til å sykmelde.

Nav har for tiden 14 leger på sin «svarteliste», inkludert en av legene på topp ti i antall sykmeldinger. Dette innebærer at de har mistet retten til å sykmelde, skriver Aftenposten.

40 leger har fått krav fra Nav om tilbakebetaling i årene 2019 og 2020.

Powered by Labrador CMS