Arbeidsliv

STOR ØKNING: Arbeidsledigheten blant innvandrere har økt med 8,5 prosentpoeng det siste året.

Nesten 14 prosent ledighet blant innvandrere

Én av sju innvandrere var helt arbeidsledig i andre kvartal i år. Blant resten av befolkningen var én av 20 arbeidsledig.

Publisert Sist oppdatert

Ledigheten har økt mye det siste året som følge av koronapandemien, og økningen i ledigheten har vært større blant innvandrere enn i resten av befolkningen.

Blant innvandrere var 13,7 prosent helt arbeidsledige i andre kvartal i år. For befolkningen eksklusive innvandrere var ledigheten på 4,9 prosent, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

I alt var 181.400 personer registrert som helt arbeidsledige i andre kvartal i år. Av disse utgjorde innvandrere drøyt en tredel, 67.400.

Sammenliknet med samme tid i fjor, har det vært en økning på 121.600 registrerte arbeidsledige. Av disse var 42.400 innvandrere og 79.200 fra befolkningen ellers.

Mange av de registrerte ledige er permitterte personer som søker om dagpenger som følge av koronatiltakene.

Stor økning

Ledighetstallene innebærer en økning i ledigheten siden i fjor på 8,5 prosentpoeng blant innvandrere og 3,4 prosentpoeng i resten av befolkningen.

Innvandrere fra Asia og EU-land i Øst-Europa har hatt den største økningen i andel ledige i løpet av det siste året, med henholdsvis 9,4 og 9,3 prosentpoeng. Økningen kan i stor grad forklares med koronakrisen.

Forskjeller etter landbakgrunn

Ledigheten blant innvandrere varierer mye etter landbakgrunn. Høyest er ledigheten blant innvandrere fra Afrika, som hadde en ledighet på 18,1 prosent i andre kvartal i år.

Blant innvandrere fra Asia var ledigheten på 15,4 prosent, mens den var på 14,6 prosent blant innvandrere fra EU-land i Øst-Europa og på 14,1 prosent blant innvandrere fra Sør- Og Mellom-Amerika.

Lavest ledighet blant innvandrere har de som kommer fra Nord-Amerika og Oseania (8,2 prosent), og innvandrere fra Norden (8,3 prosent).

Oslo har høyest ledighet

Fordelt på fylker er ledigheten blant innvandrere er høyest i Oslo, men en ledighet på 15,1 prosent i andre kvartal i år.

Deretter følger Vestland med en innvandrerledighet på 14,2 prosent og Innlandet med 14 prosent.

Powered by Labrador CMS