Vil beholde arbeidsmiljø som varslingsgrunn. Fra venstre: Mari Verling (Kvale), Jan-Erik Sverre (Kvale), Thorkil Aschehoug (Sands), Ole André Oftebro (Føyen) og Preben Mo (Føyen).

Ny lovgivning på vei: Advokat-Norge delt om varslingsregler

I 2020 kom det nye regler for varsling i arbeidsmiljøloven. Nå arbeides det med nok en endring av varslingsbestemmelsene. Et sentralt spørsmål er om arbeidsmiljø og psykososiale forhold skal omfattes av varslingsbestemmelsene.

I Justisdepartementet arbeides det nå med en ny varslingslov som også tar inn EUs regelverk på området.

En konsekvens av dette arbeidet kan være at den nye loven tar varlingsreglene ut av arbeidsmiljøloven og i tillegg fjerner anledningen til å varsle om arbeidsmiljø og psykososiale forhold på arbeidsplassen. Den nye loven vil i så fall fokusere på varsling om strafferettslige forhold, som for eksempel økonomisk kriminalitet, sosial dumping og miljøkriminalitet.

Hensikten med varslingsreglementet er å gjøre det så trygt som mulig for ansatte å varsle om ulovligheter ved egen arbeidsplass. Men stadig flere mener at varsling i dag brukes altfor hyppig og på feil grunnlag. Personalkonflikter eller misnøye med en leders beslutninger kan fort blåses ut av proporsjoner og vokse seg til en uhelbredelig verkebyll. Konsekvensene er ofte sykemeldinger, folk som slutter og at «noen må gå».

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS