Arbeidsliv

Ny streik truer skoler og sykehus

Meklingsfristen for arbeidstakere i flere Virke-bedrifter går ut ved midnatt.

Publisert Sist oppdatert

Meklingen mellom Virke og Unio, Akademikerne, Lederne og Skolenes Landsforbund innenfor helse, utdanning og kultur (HUK-området) startet torsdag formiddag. Dersom partene ikke finner en løsning innen meklingsfristen ved midnatt fredag, kan det bli streik i flere virksomheter med medlemskap i Virke.

En eventuell streik vil tre i kraft fra arbeidsdagens begynnelse mandag 21. november. Blant arbeidsplassene som vil rammes er avdelinger ved Haraldsplass Diakonale Sykehus i Bergen, Stiftelsen Diakonhjemmets Sykehus i Oslo, flere museer i Trondheim, montessoriskoler i Bærum og Drøbak og folkehøgskolene Rødde og Solborg, opplyser NTB.

Meklingen handler i hovedsak om pensjon og medbestemmelse ved endring av tjenestepensjon og AFP. På HUK-området i Virke har det vært tariffestet offentlig lik pensjonsordning med AFP.

Forhandlingsbruddet kom av uenighet mellom partene om alle arbeidsgivere i Virke fritt skal kunne velge mellom den gjeldende, avtalefestede offentlig tjenestepensjon med tilhørende AFP i Statens pensjonskasse, og en ny alternativ tjenestepensjon med privat AFP.

I første omgang er det meldt plassfratredelse for 173 medlemmer i Utdanningsforbundet, Norsk Sykepleierforbund, Forskerforbundet, Norsk Fysioterapeutforbund, Norsk Ergoterapeutforbund og Norsk Radiografforbund. Det første uttaket vil i så fall ramme museer, skoler, høgskoler og sykehus.

Totalt har fagforeningene varslet om streik blant 301 medlemmer. 276 av dem kommer fra Unio.

Første uttak fordelt på forbund:

  • Forskerforbundet 87

  • Norsk Ergoterapeutforbund 9

  • Norsk Fysioterapeutforbund 10

  • Norsk Radiografforbund 7

  • Norsk Sykepleierforbund 60

  • Utdanningsforbundet 103

HUK-området omfatter i hovedsak ikke-kommersielle virksomheter, fordelt på syv overenskomster tilpasset de ulike virksomheters tjenester.

Powered by Labrador CMS