Arbeidsliv

Arbeidsgivere er mer ivrig på å bruke penger på ny teknologi enn å utvikle ansattes kompetanse, viser ny undersøkelse.

Ny undersøkelse: Arbeidsgivere prioriterer digitalisering over kompetanseheving

Åtte av ti norske arbeidstakere vil øke egne digitale ferdigheter, men arbeidsgiverne investerer mer i teknologi enn i opplæring av ansatte.

Publisert Sist oppdatert

I den nye kvartalsrapporten fra Randstad Workmonitor svarer 46% av de norske respondentene at arbeidsgiver investerer i ny teknologi innenfor kunstig intelligens og maskinlæring, mens 41% sier at arbeidsgiveren bruker ressurser på utdannelse av de ansatte på de samme områdene.

– Vi har lenge sett en tendens til at arbeidsgivere heller rekrutterer ny kompetanse enn å utvikle egne medarbeidere, sier daglig leder i rekrutteringsselskapet Randstad Norge, Eivind Bøe.

– Som ansatt har man derfor mye å tjene på å styrke sin egen digitalkunnskap, mener han.

Flere rapporter fra i fjor viste at dårlig tilgang på kompetanse hindrer norske bedrifter fra å vokse.

LES OGSÅ |

I Randstads undersøkelse svarer 47% at digitalisering av arbeidslivet krever kunnskap de ikke har i dag, og 82% ønsker å lære seg nye digitale ferdigheter for å være sikret jobb i framtiden.

Samtidig mener 74% at utvikling av digitale ferdigheter er arbeidsgivers ansvar.

– Å holde seg løpende oppdatert blir bare viktigere og viktigere. Vi ser dette tydelig blant dem som søker jobber gjennom oss: øverst på ønskelisten er muligheten for egenutvikling og læring i jobben. Det kommer høyere opp på prioriteringslisten enn lønn. Å tilby utvikling og utdannelse er en viktig forutsetning for virksomheter som ønsker å rekruttere de beste arbeidstakerne, sier Bøe.

Regjeringen startet i fjor sin kompetansereform, og bevilget blant annet flere titalls millioner over statsbudsjettet til ulike høyskoler og fagskoler for utvikling av videreutdanningstilbud for digital kompetanse. Det utredes også for tiden om en kompetansefunn-ordning, etter skattefunn-modellen, som kan gi bedrifter skattefordeler for kompetanseutvikling.

I fjor høst var det 71 ulike tilbud om digital videreutdanning i Norge, men behovet var fortsatt langt større enn tilbudet.

Randstad Workmonitor er en kvartalsvis undersøkelse blant 25.000 arbeidstagere fordelt på 34 land i Europa, Asia, Australia og USA/Canada og Sør-Amerika. Deltagerne er i alderen 18-65 år, og hvert land er representert med minst 500 deltakere.

Powered by Labrador CMS