Arbeidsliv

Offentlige innkjøp dyrt for de ansatte

Offentlige virksomheter og etater er så opptatt av pris når de kjøper tjenester at de ikke kontrollerer om tilbyderne opererer innenfor tariffavtaler og lovverk. Det fremgår av en Fafo-rapport om hvordan utsetting av offentlige tjenester på anbud fungerer i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Undersøkelsen bygger blant annet på intervjuer med 166 tillitsvalgte. Av disse sier 4 av 10 at oppdragsgiverne sjelden eller aldri stiller krav om lønns- og arbeidsvilkår i kontraktene, og 1 av 4 sier de har kjennskap til at ansatte får dårligere vilkår enn avtalt i tariffavtaler og lovverk. Halvparten sier de kjenner til at disse bestemmelsene brytes av underleverandører.

Forbundsleder Erna Hagensen i Arbeidsmandsforbundet sier til Dagbladet at det er de ansatte som må ta regningen når det offentlige skal spare penger.

Særlig renholdsbransjen fremheves som lite uryddig. Petter Furulund i NHO Service sier til NRK Dagsnytt at det er et særlig problem at bedrifter eid av innvandrere utnytter andre innvandrere og gir sine ansatte dårlige lønns- og arbeidsvilkår.

Powered by Labrador CMS