Arbeidsliv

Unge kvinner blir oftere utsatt for seksuell trakassering på kontoret enn det jevnaldrende menn blir.

Servitører og sykepleiere mest utsatt

Unge kvinner mer utsatt for mobbing og seksuell trakassering på arbeidsplassen sammenlignet med jevnaldrende menn.

Publisert Sist oppdatert

Personer som har opplevd mobbing på arbeidsplassen rapporterer høyere forekomst av ulike typer stressrelaterte symptomer, som angst- og depresjonssymptomer, søvnproblemer eller hodepine, mens seksuell trakassering blant annet er forbundet med nedsatt trivsel, ubehag og stress.

Mobbing og seksuell trakassering er like vanlig overalt i landet vårt. Kvinner utsettes i større grad enn sine mannlige kolleger for mobbing og seksuell trakassering, og Statistisk sentralbyrå understreker at unge kvinner, og spesielt kvinner i salgs- og serviceyrker, er utsatt.

De som jobber i servitøryrker er ofte utsatt både for mobbing og seksuell trakassering, mens sykepleiere og helse- og omsorgsarbeidere relativt ofte utsettes for seksuell trakassering.

Personer i håndverksyrker, helse- og sosialyrker og de som jobber som politi eller lignende er særlig er utsatt for mobbing.

At studenter relativt ofte er utsatt for seksuell trakassering og mobbing sammenlignet med de som jobber heltid kan derfor både ha med alder å gjøre – at de er unge - og at de arbeider i yrker der man oftere er utsatt for ubehagelig adferd fra andre.

Påvirker livskvaliteten

Selv om unge jenter ikke oftere er utsatt for vold enn jevnaldrende menn, er de mer bekymret for å oppleve vold eller trusler når de går ute alene på stedet der de bor.

«Det ser også ut som at mangel på fysisk trygghet er vanligere dess lavere inntekt man har», skriver Statistisk sentralbyrå i sin levekårsundersøkelse.

Det å utsettes for ubehagelig adferd kan ha ringvirkninger utover selve hendelsen, og kan ha innskrenkende effekt på den daglige livsutfoldelsen.

Frykt for kriminalitet kan påvirke menneskers liv og deres livskvalitet, selv når frykten ikke korrelerer med den objektive faren for å utsettes for kriminalitet, viser en OECD-rapport fra 2011.

Andel personer over 16 år har opplevd (prosent).

Antall voldsutsatte går ned

Både i hjemmet, i det offentlige rom og på arbeidsplassen kan man oppleve å bli utsatt for ubehagelig eller voldsom adferd fra andre. Er man ute og går alene, særlig etter mørkets frembrudd, kan man bekymre seg for å bli utsatt for vold.

I alt oppgav 4 prosent av de som ble intervjuet av SSB i 2015 at de har blitt utsatt for vold eller trusler om vold det siste året, og andelen som har blitt utsatt for dette har gått ned etter 2007.

Når SSB spurte folk nærmere om hvordan de opplever sitt eget bosted med tanke på trygghet, svarer 6 prosent at de er urolig for vold eller trusler når de går ute alene. En like høy andel mener de har problemer med kriminalitet, vold eller hærverk i boområdet.

Unge mest utsatt for vold

Dess yngre du er, dess høyere er sannsynligheten for å oppleve vold, til tross for at andelen unge (16-24 år) som utsettes for vold har gått ned de siste årene.

De unge er også overrepresentert blant de arbeidsledige, og det i seg selv kan være noe av forklaringen på at denne gruppen oftere er utsatt for vold eller trusler enn de som er yrkesaktive.

Tallene viser også at de som er over pensjonsalder sjelden er utsatt for vold eller trusler.

Familiesituasjonen spiller også inn: 1 av 10 enslige forsørgere med barn i alderen 0-19 år har vært utsatt for vold eller trusler det siste året. Tidligere analyser har vist at enslige forsørgere særlig er utsatt for trusler fra tidligere eller nåværende familiemedlemmer.

Mer urolige

Kvinner er generelt mer urolig for å kunne oppleve vold og trusler i boområdet sitt enn det menn er, og unge er mer urolig enn eldre.

Enslige forsørgere er noe mer urolig for å utsettes for vold i boområdet enn det personer i parforhold med barn er. Dette kan henge både sammen med alder og kjønn, så vel som at man er eneste voksne i husholdningen.

Studenter, uføre, arbeidsledige og de som jobber deltid uttrykker oftere uro for mulig vold og trusler der de bor enn det heltids yrkesaktive og alderspensjonister gjør.

De som bor i Oslo og andre større byer er mer bekymret for å utsettes for vold og trusler enn personer på mindre steder.

Powered by Labrador CMS