Arbeidsliv

Administrerende direktør i Rentokil Initial, Espen Agnalt, advarer mot slapp jobbhygiene, og viser til undersøkelser som sier at dette kan bli dyrt for bedriftene.

– Slapp jobbhygiene gir høyere sykefravær

Mobiltelefoner, pc–tastaturer, dørhåndtak og håndtrykk er de største smittesprederne på arbeidsplassen, viser ny undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

I en undersøkelse, gjennomført av Norstat på vegne av Initial Hygieneservice, kommer det frem at 13 prosent av de ansatte som ble spurt mener kollegers håndhygiene er dårlig. Hygieneekspert og administrerende diektør. i Rentokil Initial, Espen Agnalt, sier at norske ledere må ta sitt ansvar for å legge til rette for trivsel på arbeidsplassen. Da er gode hygieneløsninger- og rutiner en undervurdert faktor blant mange ledere.

– Hygiene har noe med holdninger å gjøre. Et så enkelt tiltak som å installere en dispenser, som er lett synlig med en gang du kommer inn i kontorlokalene, vil hjelpe. Dette vil alltid være viktig, men det får en spesielt god effekt i influensesongen, sier Agnalt.

Han peker på at redusert sykefravær gir en betydelig samfunnsøkonomisk effekt, og at dette ifølge SINTEF–undersøkelser innebærer 3000 kroner spart per dag i redusert sykefravær per person.

– Ikke hysteri

Og det handler ikke om renhetshysteri. En jevn, enkel håndhygiene, der man er bevisst på å vaske seg, er godt nok.

Foto Foto: Wikimedia Commons / Fructibus

– Nordmenn snakker svært lite om dette. Spesielt gjelder dette hygiene på toalettet. Få går til sjefen og sier at det mangler bindbeholder. Bedrifter bør bli flinkere til å minne de ansatte på å være flinkere med hygienen. Dette er enda viktigere enn tidligere, siden folk reiser mer i dag. Det siste vi vil ha er resistente bakterier, advarer han.

HMS

Agnalt mener dette arbeidet bør inn i bedriftenes HMS–funksjoner, og at ledelsen må sette dette inn i system.

I Norstat–undersøkelsen kommer det frem at det er mennene som reagerer mest på slapp hygiene blant kollegene. Det synes Espen Agnalt er interessant.

- Faktisk er det 16 prosent av mennene, omtrent 1 av 6, som synes kollegene ikke er nøyaktige nok, mens det blant kvinner kun er 9 prosent som klager på hygienen til kollegene sine. Dette viser samtidig at menn også er opptatt av hygiene. Tro ikke noe annet. På dette området er mytene mange. Er du opptatt av noe, følger du også kanskje med på om kollegene slurver. Likevel skal det sies at det fra flere undersøkelser kommer frem at det er mennene som også slurver mest med hygienen, presiserer Agnalt.

Det handler ikke nødvendigvis om hvilke produkter du har tilgjengelig, men om en forståelse om at hygiene er viktig, utdyper Agnalt. Det betyr at det er tilrettelagt for at de ansatte kan holde seg friske på arbeidsplassen, og at det til syvende og sist er opp til de ansatte å følge opp.

– Det er enkle grep som å ha hånddesinfeksjon tilgjengelig – gjerne uten alkohol – som kan tørke ut hendene i lengden. Å ha papirtørk fremfor lufttørker er også noe som bidrar til at håndvasken faktisk fungerer, og for kvinner er det kanskje mer ønskelig med en bindboks på toalettet enn det sjefen tror, sier han.

Powered by Labrador CMS