Arbeidsliv

Antall personer som meldte seg som arbeidsledige økte noe i mai, men ikke like mye som ekspertene anslo.

Tvil om nye rentekutt etter knapp økning i arbeidsledigheten og stadig høyere boligpriser

Færre ble arbeidsledige i mai enn ekspertenes anslag. Nærmer det seg slutten på nedgangen i norsk økonomi?

Publisert Sist oppdatert

Det har blitt 200 flere arbeidsledige i mai, viser sesongjusterte tall fra NAV. Summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak økte med 900 personer siden april. Ved utgangen av mai var 80300 personer registrert som helt ledige hos NAV, noe som tilsvarer 2,9 prosent av arbeidsstyrken. Det er 5300 og 0,2 prosentpoeng flere enn for ett år siden.

Summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak var på 99100 personer, tilsvarende 3,6 prosent av arbeidsstyrken. Det er 10500 flere enn for ett år siden, da bruttoledigheten var på 3,2 prosent av arbeidsstyrken.

I dagens morgenrapport skrev sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen, at "det er ganske oppsiktsvekkende at den registrerte arbeidsledigheten her hjemme har vist et lite fall de siste to månedene. Skulle den trenden fortsette med dagens tall må vi kanskje begynne å tenke at nedturen i norsk økonomi er over."

I samme rapport skriver sjeføkonomen at han ikke har tro på at utviklingen i norsk økonomi snur ennå:

– Veksten i både fastlands-BNP og i sysselsettingen er nær null. Det er sjelden forenlig med nedgang i ledigheten.

Nordea holdt derfor på et anslag om at ledigheten skulle ytterligere opp, tross feilslåtte antagelser de siste to månedene, da ledighetstallet altså dalte. Olsen skriver at banken antok at den sesongjusterte ledigheten ble på mellom 500 og 1000 personer, noe som altså er høyere enn det sesongjusterte tallet fra NAV.

– Arbeidsledigheten har holdt seg relativt stabil de siste månedene og utvikling på arbeidsmarkedet har vært bedre enn vi forventet. Det er færre som registrerer seg som arbeidsledig og det er flere ledige som deltar i arbeidsmarkedstiltak. I sum bidrar dette til at ledigheten holder seg på om lag samme nivå, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Sår tvil om rentekutt

– Skulle imidlertid ledigheten fortsette sidelengs til ned blir nok Norges Bank mer i tvil om de faktisk bør gjennomføre et nytt rentekutt i september slik de sa i mars, skriver Olsen, og legger til at stemningen internt i banken vil gå ytterligere i den retning dersom boligpristallene som også kommer i dag øker.

Og det gjorde de.

Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene opp med 1,2 prosent fra forrige måned. Boligprisene er nå 7,3 prosent høyere enn for 12 måneder siden.

– Mai ble nok en sterk måned i det norske boligmarkedet. Vi må tilbake til 2011 for å finne et år med sterkere prisutvikling enn det vi har hatt så langt i 2016, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

Det ble solgt 9242 bruktboliger i mai, en økning på 4,8 prosent sammenlignet med mai 2015, ifølge Eiendom Norge. Ved utgangen av mai var det 13261 boliger til salgs, noe som er 8,5 prosent færre enn for ett år siden.

– Etterspørselen etter boliger er rekordstor over det meste av landet akkurat nå, og i tillegg til den sterke prisveksten gjenspeiles dette i at det bare er 2011 som overgår årets mai-omsetning. Det har kommet mange boliger ut for salg, men særlig i Oslo-regionen selges boligene svært raskt. I Oslo og Akershus er også tilbudssiden historisk lav, det er 42 prosent færre boliger til salgs i Oslo enn på samme tid i 2015, sier Dreyer.

Powered by Labrador CMS