Arbeidsliv

Globale omveltninger i politiske landskap og arbeidsmarked påvirker nordmenn i stor grad. Selv om påtroppende sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, framstår rolig er han bekymret for utviklingen. Bildet er tatt i en annen anledning.

– Vi famler i blinde

– Vi prøver med skattelette slik at bedriftene skal starte å investere. Men bedriftene har aldri tjent så mye penger, og de investerer ikke likevel. Vi famler litt i blinde for å finne vekstmotorene.

Publisert Sist oppdatert

Oljeprisen har holdt oss på en «grønn oase midt i elendigheten» mener LOs påtroppende sjeføkonom. Roger Bjørnstad legger ikke skjul på sine bekymringer, og «ser ingen klare løsninger».

Denne uken publiserte Statistisk sentralbyrå (SSB) sin seneste Arbeidskraftundersøkelse (AKU). Bak fasaden av dalende arbeidsledighet var det både stort frafall fra arbeidsmarkedet og svært lav yrkesdeltakelse: kun 66,7 prosent av den totale befolkningen i arbeidsdyktig alder er sysselsatt.

Det er over 20 år siden det norske arbeidsmarkedet hadde så lav yrkesdeltakelse. Toppåret kom i finanskriseåret 2008, da 72,4 prosent var i arbeid. Siden den gang har pilene pekt nedover.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS