Arbeidsliv

– Samfunnet får mindre press på byene og miljøgevinst av mindre bilkø. Virksomhetene kan gå ned på kontorstørrelse, bygge om kontorene til nye samhandlingsmønstre og i tillegg rekruttere fra et bredere geografisk nedslagsfelt, sier Even Bolstad.

Tror de naturlige bo- og arbeidsregionene vil utvides

HR Norge sjef Even Bolstad tror koronapandemien kan få konsekvenser for hvor vi velger å bosette oss langt utover det vi ser i øyeblikket.

Publisert Sist oppdatert

Mange bruker passerspissen når de skal finne ut hvor de skal bosette seg med tanke på boligområde og nærhet til arbeidsplassen.

«Hvor langt unna Bjørvika, Bryggen eller statuene av Olav Tryggvasson eller Alexander Kielland må jeg bosette meg for å kunne få et romslig hus, gode oppvekstsvilkår og spennende jobb – samtidig?»

Dersom vi ser dette i kombinasjon med særlig satsning på skinnegående transport og økt rom for hjemmekontor, tror HR Norge sjef Even Bolstad at covid-19 kan trigge at hva vi definerer som naturlige bo- og arbeidsregioner utvides.

– Hadeland, Ringerike og Vestfoldkommunene blir plutselig enda mer attraktive for dem som samtidig vil nyte godt av jobbhverdagen i Oslo, sier han.

Mindre press på byene

Foto Leder i HR Norge Even Bolstad. (Foto: HR Norge)

Det har vært delte meninger om hjemmekontor. Etter tre dager hjemme alene går mange av oss på veggen og higer etter sosial kontakt med kollegaer. Vi er tross alt sosiale dyr.

Bolstad tror at ved å kombinere arbeidsfellesskap hjemme og lokalt, i tillegg til at pendlere har noen gode økter på toget på vei inn til kontoret for å få den sosiale biten sammen med kollegaer, vil det tjene fremtidens arbeidsliv.

– Den enkelte får bedre balanse mellom arbeidstid og fritid og henter det beste av flere verdener på den måten.

– Samfunnet får mindre press på byene og miljøgevinst av mindre bilkø. Virksomhetene kan gå ned på kontorstørrelse, bygge om kontorene til nye samhandlingsmønstre og i tillegg rekruttere fra et bredere geografisk nedslagsfelt, sier han.

Ikke en ny tanke

På 90-tallet gjennomførte Bolstad en intervjuundersøkelse i IKT-næringen, som på det tidspunktet ble oppfattet som «å ligge i front».

Da ble han blant annet oppmerksom på initiativer i Sverige og Storbritannia hvor man etablerte det som svenskene den gang kalte «Telestuguer».

Initiativene var ikke minst drevet av lokale myndigheter og da som en del av regionalpolitisk initiativ for å sikre god digital infrastruktur i distriktene og en arbeidsplass å gå til for den enkelte.

Initiativ ble lansert for å demme opp for at kunnskap og kompetanse ble slukt opp av byene, skatteekspert og sentralisering. I

– Norge vet jeg at Sørum kommune tenkte mye i samme baner. Kanskje kontorfellesskap på bygda kan det bidra til at man finner hverandre lokalt og som et resultat av det ende opp med å etablere virksomheter lokalt som kan selge tjenester til mange.

Hotell blir kontor

Pandemien har ført til at mange bransjer sliter, spesielt hotell- og reiselivsnæringen. Hotellkjeden Scandic er blant aktørene som har snudd seg rundt og opprettet fleksible kontorfellesskap på flere av sine hoteller. Her har arbeidstakere tilgang på internet, og en seng dersom nattarbeid er nødvendig.

– Det vi nå er vitne til er noe vi har snakket om i flere tiår. Konseptet «jobb» har et mye bredere perspektiv i både tid, sted og form enn hva vi er vant til å tenke.

Å bygge videre under denne organisasjonstanken og «fyre opp» under det som skal til av praktiske konsekvenser, tror Bolstad kan gjøre livet bedre for mange.

– For meg kan det vi nå er vitne til fremstår som noe som særlig pendlerkommuner bør se på og omfavne. Det er avgjørende at konseptet med lokale kontorfellesskap stimuleres helhetlig politisk. Også gjennom arbeidsmiljølovens bestemmelser.

– Lykken er nemlig ikke å dingle på buss eller stampe i kø inn mot storbyene hver eneste morgen. Snarere tvert imot, vil mange mene.

Powered by Labrador CMS