Ledelse

– Det er på tide med en stor fellesinnsats for å endre at kvinner tar en sånn enorm kostnad ved å få barn, sier administrerende direktør i Econa, Nina Riibe.

Taper 10 millioner på å få barn

Kvinner taper ti millioner kroner på å få barn i løpet av sin yrkeskarriere. Econa-leder Nina Riibe vil mobilisere både arbeidstakere og arbeidsgivere for å få gjort noe med det.

Publisert Sist oppdatert

Det er den ferske lønnsstatistikken for medlemmene av Econa, organisasjonen for masterutdannede økonomer og siviløkonomer, som viser den store lønnsforskjellen som utvikler seg mellom kvinner og menn. Undersøkelsen omfatter over 9000 økonomer.

Sjokkerende lønnsgap

De kvinnelige økonomene har ganske likt lønnsnivå som de mannlige i 20- årene og starten av 30-årene. Men rundt den første fødselspermisjonen bråbremser karrieren til mødrene, mens fedrenes skyter fart. Lønnsforskjellen starter og fortsetter å vokse gjennom hele yrkeslivet.

– Det åpner seg et helt sjokkerende lønnsgap når kvinnene får barn. Jeg ble overrasket over hvor stort dette gapet var, sier administrerende direktør i Econa, Nina Riibe.

Riibe beskriver at kvinner ofte mister mer enn permisjonstiden i forbindelse med at de skal ha barn.

– I takt med at magen vokser blir flere og flere oppgaver tatt vekk fra dem, som gjør at de går ut i permisjon med tom pult. Det tar ofte tid før de er tilbake med alle oppgaver igjen når de kommer tilbake, sier hun.

Kvinner blir isolert

Hun beskriver at menn på sin side stort sett har full jobb og oppgaver helt fram til permisjonen, holder kontakt med jobben underveis i permisjonen, og er tilbake i full jobb umiddelbart etterpå.

– Vi er opptatt av at kvinner og menn må behandles likt. Mens arbeidsgivere involverer menn mer både før, under og etter permisjonen, blir kvinnene mer isolert. Arbeidsgiverne må slutte å være overbeskyttende for kvinnene, og kvinnene må selv kreve å bli behandlet likt, sier Riibe.

Mens arbeidsgivere involverer menn mer både før, under og etter permisjonen, blir kvinnene mer isolert

Riibe oppfordrer også arbeidsgiverne til å gi de ansatte full kompensasjon i permisjonstiden, også utover 600 000 kroner som dekkes av folketrygden.

– Det straffer de ansatte økonomisk hvis de ikke får full lønn under permisjonen. Det rammer spesielt kvinnene som oftest er lengst hjemme, sier hun.

Nesten halvparten av de kvinnelige økonomene mellom 25 og 35 i undersøkelsen tjener mer enn 600 000 kroner i året, og vil dermed tape økonomisk på foreldrepermisjonen. I befolkningen for øvrig er det under 25 prosent av kvinner mellom 25 og 35 år som ligger over denne årslønnen.

Inviterer til dugnad

Econa oppfordrer kvinner og menn til å velge bort arbeidsgivere som ikke sørger for full lønn under permisjonen. Riibe mener ansatte også selv må være med på å ta ansvar for å gjøre noe med forskjellene.

– Vi ønsker å belyse dette temaet, så folk forstår konsekvensene av de valgene de tar, sier hun.

Vi inviterer nå partene i arbeidslivet til et stormøte i januar, for å diskutere denne utfordringen

Econa tar nå til orde for et krafttak for å få ned lønnsforskjellene knyttet til foreldrepermisjonen, og mener både arbeidsgivere og arbeidstakere må ta ansvar.

– Vi inviterer nå partene i arbeidslivet til et stormøte i januar, for å diskutere denne utfordringen. Vi kommer også til å be om å treffe relevante politikere for å få dem med på laget, sier hun.

– Det er på tide med en stor fellesinnsats for å endre at kvinner tar en sånn enorm kostnad ved å få barn, avslutter hun.

Econas tips for å redusere lønnsgap etter fødsel

For arbeidstaker

1. Velg bort arbeidsgivere som ikke kompenserer over grunnstønaden. Arbeidstakere har rett til å få kompensert 100 prosent av lønnen sin, men bare inntil 600 000 kroner. Tjener du mer er det opp til arbeidsgiveren om de kompenserer deg for resten.

2. Lag en plan for permisjonen og videre karriere. Tenk igjennom hvordan du vil bruke tiden frem mot permisjonen, hvordan du vil bruke permisjonstiden. Husk at langvarig fravær, uten noe kontakt med bedriften du arbeider i, kan virke karrierehemmende når du kommer tilbake.

3. Vurder gradert permisjon. Finn en måte å balansere familiens behov med hensynet til karrieren, for eksempel ved å jobbe noe underveis i permisjonen.

4. Bruk permisjonstiden kreativt for å holde deg oppdatert faglig og sosialt.

5. Be om økt fleksibilitet, i stedet for å be om å jobbe redusert etter permisjonstiden.

6. Del permisjonstiden så likt som mulig med din partner.

For arbeidsgiver

7. Kompenser full lønn. Sørg for at den ansatte får full lønnskompensasjon også utover 600 000, som dekkes av folketrygden. Det lønner seg!

8. Gjennomfør en individuell permisjonssamtale og legg en plan for permisjon og tiden etter permisjon. Som arbeidsgiver har du ansvar for å sikre at din arbeidstaker har klare og forutsigbare rammer for hva som er forventet fra begge parter.

9. Permisjonstiden skal ikke utelukke lønnssamtale og opptjening til bonus.

10. Legg karriereplaner for ansatte. Tenk karriere i et lengre perspektiv enn akkurat rundt permisjonstiden.

Powered by Labrador CMS