Ledelse

Irriterer du deg over kollegaer som avbryter deg når du snakker?

En Harvard-professor har noen ideer om hvorfor det skjer og noen tips om hvordan du kan håndtere det.

Publisert Sist oppdatert

Francesca Gino, professor ved Harvard Business School skriver i et lengre innlegg på nettsidene til Harvard Business School om avbrytelser. Hun starter med å skissere følgende situasjon: Du holder en presentasjon, blir avbrutt av en kollega, svarer på spørsmålet, fortsetter foredraget og blir avbrutt av samme person igjen...

Eller - for å snu på flisa - kanskje du selv er den som avbryter andre?

Kultur og status

Gino, som selv hadde en hang å avbryte andre og fikk klar tilbakemelding om det av sin mann, viser til flere studier viser at kultur kan spille inn. I noen kulturer (...hun er selv italiensk) tolkes det å avbryte andre som at man viser interesse.

Status er en annen faktor. «Folk har en tendens til å dominere samtaler og avbryte når de føler at de har mer makt enn de andre i rommet eller når de ønsker å signalisere makt til andre», skriver Gino, som også har gitt noen tips til hvordan du kan håndtere avbrytelser i hverdagen:

  • Kom den andre i forkjøpet
    Du kan spørre den som avbryter deg om du kan få avslutte det du er i ferd med å si, men Gino mener det er en bedre idé å være i forkant. Før du begynner å snakke går an å si til gruppa at du først vil fullføre et resonnement, og så kan dere ta diskusjoner og innspill i etterkant.
  • Ta en konstruktiv, privat prat
    Hvis én person fortsetter å avbryte, anbefaler Gino å ta en prat på tomannshånd for å gjøre vedkommende oppmerksom på at han/hun har en tendens til å avbryte. (Det er ikke sikkert vedkommende er klar over at han gjør det.) Fortell hva du har observert, over hvor lang tid, og forklar hvor det påvirker deg og eventuelle andre. En direkte prat øker sjansen for å få til endring, mener Gino. Gitt at den er foregår på en konstruktiv måte.
  • Henvend deg til hele gruppa
    Hvis du helst ikke vil gjøre én person forlegen ved å påpeke at han/hun avbryter, kan du oppfordre hele gruppa til å tenke igjennom måten dere kommuniserer på. Hva mener de kan bli bedre? Hvis gruppa her snakker om de siste avbrytelsene, er det kanskje mulig å få til mer balansert kommunikasjon framover.

Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Powered by Labrador CMS