Ledelse

3 måter travle folk saboterer seg selv på

Stress kan gi tunellsyn. Du blir så fokusert og besatt av oppgaver som haster at du ikke ser at det er smartere måter å jobbe på.

Publisert Sist oppdatert

Kanskje har du en viktig oppgave hengende over deg; kanskje har den hengt der i ukevis?

Kanskje har du en e-poster du ikke har svart på, selv om du vet at det tar kun kort tid å svare?

Kanskje må du ut og kjøpe nye ting du trenger, selv om du har tingene fra før, fordi du ikke kan finne dem?

Destruktive mønstre

Slike destruktive mønstre kan oppstå fordi du alltid har for mye å gjøre, eller fordi du føler at du har mye å gjøre, skriver psykolog og fagbokforfatter Alice Boyes i et innlegg hos Harvard Business Review.

Hun lister i innlegget sitt opp ulike måter travle folk saboterer seg selv på. Det er ikke ny innsikt, men det kan være nyttige påminnelser for noen hver på dager hvor det koker litt ekstra. Dette er tre av dem:

* Du kjører bare på, uten å ta et steg tilbake for å prioritere
Når vi stresser har vi en tendens til å jobbe mot den tidsfristen som haster mest, selv om dette ikke er den viktigste oppgaven. Stress får oss til å smalne inn fokuset vårt, til vi til slutt kommer til et punkt hvor vi bare kjører på, som en hamster som løper i et hamsterhjul, skriver Boyes. Kanskje tar du deg selv i å bruke timer på en oppgave som ikke er så viktig, selv om du har haugevis av andre ting å gjøre. Boyes´ råd er: Ta et steg tilbake. Prioriter ting som er viktige for deg, men som ikke haster. Om du ikke får det til hver dag, så ha som mål å gjøre det noen dager i uken.

* Du overser enkle løsninger fordi du er så travel
Er du stresset nok, tenker du ofte ikke på de enkle løsningene, selv om de er helt opplagte. Igjen er det tunellsynet som slår inn. Vi gjør det vi pleier å gjøre, uten å tenke fleksibilitet. Dette gjelder særlig hvis du er perfeksjonist. Det er for eksempel mange travle mennesker som har lite mat i huset, skriver Boyes. De drar på butikken daglig, og kjøper inn bare noen få ting hver gang. De bruker altså mye tid på handling, helt unødig, fordi de ikke velger den enkle løsningen – som er å planlegge matinnkjøpene. Rådet er: Stopp opp og vurder om det er noen enkle løsninger du overser. Ta deg også noen pauser. Det er et generelt, godt råd for å «bryte med» med tunellsyn.

* Du kjører på og gjør ting selv istedenfor å lage nye systemer
Når det mentale energinivået er lavt, har vi en tendens til å gjøre ting selv, selv om vi egentlig kunne ha det overlatt til andre. Vi føler at vi ikke har kapasitet til å engasjere en hjelper og/eller lage et nytt system. Vi gjør ting selv istedenfor å bruke litt tid nå på et nytt system som kan spare oss for mye tid senere.

Sett situasjonen i perspektiv

Moralen til Boyes blir altså noe sånt som: Hvis du kjenner at stresset og tunellsynet tar deg, ta et steg tilbake og se situasjonen i perspektiv. Er det noe du kan gjøre annerledes?

En annen som nylig har vært i Norge og snakket varmt om å jobbe smartere i hverdagen, er den norske Berkeley-professor Morten T. Hansen. Han er ute med en bok om at det å jobbe mer ikke nødvendigvis betyr at du får utrettet mer.

Han er også av dem som råder folk til å prioritere hardere. «Gjør mindre, men gjør det fullt og helt», skriver Hansen i boka.

Powered by Labrador CMS