Ledelse

DNB topper likestillingsindeksen Sheindex. På bildet: konsernsjef Rune Bjerne og konserndirektør Kjerstin Braathen fra resultatfremleggelsen for tredje kvartal.

DnB topper ny likestillingsmåling

25 av de 50 største børsnoterte selskapene er kartlagt i She-indeksen.

Publisert Sist oppdatert

Det norske likestillingsselskapet She har etablert en ny måling som har fått navnet «She-index». Nå er de første resultatene klare, og DnB kommer ut som en klar vinner (84 poeng) – med en kvinneandel i styret på 42,9 prosent og 46 prosent kvinner i konsernledelsen, skriver Dagens Næringsliv i sin omtale av indeksen.

På de neste plassene på listen kommer Storebrand (70 poeng), Gjensidige forsikring (66 poeng), Schibsted Media Group (62 poeng) og Protector forsikring (59 poeng). Nederst på listen havner BW Offshore (19 poeng) og Nordic Semiconductor (15 poeng). (Hele rapporten kan leses her)

Spør om tiltak

I indeksen regnes det ut en poengsum for hvert selskap. Kjønnsbalanse i ledergrupper på ulike nivåer vektes med 80 prosent. Svar på spørsmål om tiltak for å forbedre kvinneandelen i ledelsen teller 20 prosent.

Målet med indeksen er å vise utviklingen i kjønnsbalanse i næringslivet over tid, og å sammenligne utviklingen i selskapene. Heidi Aven, en av grunnleggerne av She, opplyser til Dagens Næringsliv at de har som mål om å få med flere av de største børsnoterte selskapene pluss flere aksjeselskaper. De ønsker også å gjøre indeksen global.

2 kvinner, 48 menn

Det tar sin tid før kvinnene kommer inn i stillingene som toppsjefer i de 50 største børsnoterte selskapene. Det viser den årlige kartleggingen Dagens Perspektiv/Ukeavisen Ledelse gjør av de øverste sjefene i samtlige av disse selskapene.

Dagens Perspektivs oversikt fra årsslutt i fjor, viste at bare to av de femti selskapene hadde en kvinne som toppsjef. Tine Wollebekk ble i 2017 ansatt som ny toppsjef i Norwegian Finans Holding, morselskapet til Bank Norwegian. Birgitte Ringstad Vartdal er toppsjef i Fredriksen-selskapet Golden Ocean Management, som drifter Golden Ocean Group.

I Dagens Perspektivs tilsvarende kartlegginger for 2014, 2015 og 2016 var det ikke et eneste av de femti største selskapene på Oslo børs som hadde en kvinne som øverste sjef.

Powered by Labrador CMS