Ledelse

Hvis du føler at du overpresterer lider du kanskje av «inntrengersyndromet»

Publisert Sist oppdatert

Det er sjelden vi klarer å vurdere evnene våre helt perfekt – du vet ikke alltid hvor bra eller dårlig du har prestert, og mange av oss har også en tendens til å systematisk over- eller undervurdere verdien av vårt eget bidrag.

Vi har sannsynligvis alle møtt en person som har en overdreven tro på evne evner. Det kan være negativt på mange måter, gjennom at disse personene tar på seg oppgaver de ikke greier eller at de tærer på relasjoner gjennom alltid å være en bedreviter.

Så har vi de som er motsatt. De som går rundt og tenker at «nå er det sikkert rett før jeg blir avslørt» fordi de bidrar for lite. Selv om de får skryt og belønning mener de likevel at det var ufortjent. Selv om objektive resultater peker i deres retning mener de likevel at det var alle andres fortjeneste eller at det må være en feil et sted.

Hvis dette høres ut som deg kan de hende du lider av «inntrengersyndromet».

Personer som sliter med dette jobber ofte hardere enn de må, siden de er redde for å underprestere. Det kan god hende de er klar over tendensen selv, men de greier likevel ikke å bryte vanen. Det kan gi negative helseeffekter, forklarer organisasjonspsykolog Tasha Eurich til Psychology Today.

– Mennesker som når målene sine på tross av at de kjenner seg underlegne andre, har større sjanse for å utvikle depresjoner og andre psykiske lidelser.

– Følelsen må normaliseres

Ifølge Eurich er inntrengersyndromet svært vanlig. Rundt 70 prosent har kjent på følelsen en eller flere ganger i løpet av livet, i alle kulturer og yrker. De fleste sliter nok imidlertid i stillhet.

– Det er viktig at vi anerkjenner denne følelsen av underlegenhet, men det er enda viktigere å gjøre det klart at det ikke bare er de med inntrengersyndromet som jobber knallhardt og ikke alltid har full kontroll.

– Selv om det for en person med inntrengersyndromet kan se ut som alle andre svever på en rosa sky, så sliter nok veldig mange andre også med å holde seg flytende. Sannsynligvis vil de fleste tenke at de som sliter med inntrengersyndromet har full kontroll. Det handler om å justere perspektivet. Greier man det er det lettere å anerkjenne seg selv også, mener Eurich.

Slik trener du mentalt

Professor i ledelse ved Høyskolen Kristiania, Tom Karp, har skrevet boka «Til meg selv. Om selvledelse». Her deler han sine tanker om fenomenet selvledelse i denne videoen:

Se hele videoen om selvledelse, flere ledelsesvideoer og les utdypende artikler i lederbiblioteket.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS