Annonse
Kjetil André Aamodt hadde høye prestasjonsmål som toppidrettsutøver, men jobbet med små delmål på trening hver eneste dag. De var nøye fastsatt, og mulige å nå. Det ga mestringsfølelse. Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix.

– Jeg var en prestasjonsorientert fyr

Kjetil André Aamodt kjørte i perioden 1991-2006 inn til hele 20 OL- og VM medaljer i alpint. Bak all treningen som måtte til for å lykkes, lå det en motivasjon som bestod av både resultatmål og av løse arbeidsoppgavene på trening, forteller han. Det var nye delmål hver dag. De var nøye fastsatt, og de mulige å nå. Dét ga mestringsfølelse.

– Det ene drev det andre. Jeg var en prestasjonsorientert fyr som var opptatt av å oppnå ting, men jeg visste at for å nå målene mine måtte jeg jobbe med arbeidsoppgaver på trening. Hvis du har ambisjoner, må du bygge opp alle de grunnleggende ferdighetene dine, herunder mental styring og teknikk. Du kommer ingen vei hvis du bare er opptatt av hva de andre driver med.

– Må være viktig for deg

For å få bukt med nervøsiteten som kan komme når du skal prestere under press, mener Aamodt at du må tørre å legge hodet på blokka.

Du må tørre å la idretten være viktig i livet ditt

– Du må tørre å la ting være viktig for deg, tørre å satse og tørre bruke mye tid på å bli god. Du må tørre å la idretten være viktig i livet ditt. Hvis du ikke orker at det er så viktig, begynner du å ta snarveier i treningsarbeidet – fordi du ikke bryr deg så mye der og da. Det vil føre til at du gjør flere feil og har vanskeligere for å takle presset. Det samme tror jeg gjelder i kulturlivet og næringslivet. Skal du bli god, må du tørre å la ting være viktig for deg.

Mer skeptisk nå

Kjetil André Aamodt er ikke lenger like opptatt av å vinne, og selv om idretten var så viktig for ham at han følte at han måtte drive med det, er han ikke sikker på om han ble et lykkeligere menneske av det. Han er også blitt mer skeptisk til resultatmålinger etter han selv ble far.

– Barn er opptatt av leken, og er ikke så opptatt av å skulle måle seg opp mot alle andre hele tiden. Dette er det viktig at vi som foreldre og trenere er med på å bygge oppunder. Det er blitt så mye måling på så mange ulike arenaer i samfunnet. Det er viktig å også kunne finne glede i en aktivitet bare gjennom å være til stede i den.

Annonse
Annonse