Ledelse

Byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen (SV) møtte sterk kritikk fra opposisjonen under en høring sist uke. Nå får hun støtte fra Utdanningsforbundet.

Utdanningsforbundet med klar støtte til byrådets skolepolitikk

Publisert Sist oppdatert

Hva mener egentlig lærerne om «krigen» mellom administrativ og politisk ledelse i Oslo-skolen?

I et debattinnlegg i Aftenposten i dag uttrykker lederen av Utdanningsforbundet i Oslo støtte til skolebyråd Inga Marte Thorkildsens skolepolitikk, og kommer med skarp kritikk av Utdanningsetaten. Men varslersaken nevner hun ikke.

Lederen i Utdanningsforbundet i Oslo, Aina Skjefstad Andersen, skriver i et debattinnlegg i Aftenposten i dag at «elever og ansatte i Oslo-skolen fortjener at konflikten som i dag utspiller seg mellom byrådet og ledelsen i utdanningsetaten, raskt kommer inn i et konstruktivt spor».

Skjefstad Andersen unngår å ta stilling til den konkrete varslersaken mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen, men uttrykker klar støtte til byrådets politiske prosjekt med blant annet ønsket om en tillitsreform i Oslo-skolen.

«Oslo-skolen trenger en tillitsreform. Det må ikke tapes av syne i konflikten som i dag utspiller seg mellom byrådet og ledelsen i utdanningsetaten».

Det ⁦@AinaAnder⁩ sa. https://t.co/g5tIg1G2io

Lederen for Utdanningsforbundet i Oslo er også kritisk til Utdanningsetatens måte å lede Oslo-skolen på.

«Oslo-skolen har i mange år vært underlagt et målstyringsregime som i for liten grad har gitt rom for lærernes egen skjønnsutøvelse og for kritikk», skriver hun, og viser til undersøkelser som har vist at lærere i Oslo opplever mindre tillit og bli mindre verdsatt av sine ledere enn lærere i andre deler av landet.

Skjefstad Andersens debattinnlegg stiller seg i rekken av ytringer som beskriver konflikten mellom administrativ og politisk ledelse i Oslo-skolen som en politisk konflikt.

«En tillitsreform og en styrket ytringskultur handler ikke om å underkjenne det gode arbeidet som gjøres av lærere og ledere i Oslo-skolen. Det handler om å endre et utdatert målstyringsregime og sikre best mulige vilkår for videre utvikling av skoletilbudet for alle Oslos elever», skriver Aina Skjefstad Andersen.

Hett klima i Oslo

Det var tirsdag for en uke siden at varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkhilden ble kjent. Thorkildsen har siden desember 2017 vært byråd for oppvekst og kunnskap, og hun er slik ansvarlig politisk leder for Oslo-skolen.

«Inga Marte Thorkildsen oppfører seg trakasserende og utilbørlig overfor ansatte i Oslo-skolens administrasjon», het det fra en gruppe ledere i Utdanningsetaten.

Kritikken kom fram i et varsel flere i ledergruppen sendte inn gjennom Oslo kommunes sentrale varslerordning, ifølge Aftenposten, som fikk varselet omtrent samtidig med Oslo kommune. Brevet innledes med følgende setning: «Arbeidsmiljøet til ledergruppen i Utdanningsetaten er uholdbart og går utover arbeidsglede, helse og daglig trivsel.»

Varslerne beskriver Thorkildsens oppførsel overfor ansatte som «krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende og ydmykende».

Politisk motivert?

Det tok ikke lang tid før debatten om varslernes motiv var i gang.

Det anonyme varselet mot oppvekstbyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) er et ledd i en maktkamp mellom politikere og byråkrater, mener lektor Simon Malkenes. Malkenes er selv en varsler. I sommer varslet han om ytringskulteren i Oslo-skolen på direkten i Dagsnytt 18, og mottok senere Fritt Ords honnørpris.

Dagens Perspektivs sjefredaktør, Magne Lerø, har i flere lederartikler ment at varslersaken mot Thorkildsen framstår som politisk motivert og at det nærmest er umulig å føre en grundig varslingsprosess mot en sittende byråd eller statsråd uten at det går politikk i det.

Magne Lerøs ledere om denne saken:

Raymond Johansen tar saken

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier at han selv skal behandle varslene mot byråd Inga Marte Thorkildsen (SV). Det skaper også strid. Oslo Frp krever en full, ekstern gransking.

– Thorkildsen har min tillit. Og som hennes leder er det mitt ansvar å behandle varselet mot henne, sa Johansen til NTB tirsdag.

Oslo Frps leder Mazyar Keshvari kom tirsdag med krav om full, ekstern gransking av Thorkildsen.

– Alvorlighetsgraden i sakene tilsier også at Thorkildsen trer til side mens granskingen foregår. Saken har blitt ytterligere forverret med det siste varselet, sier Keshvari.

Han får støtte fra Oslo Høyre. Høyres gruppeleder i Oslo bystyre Eirik Lae Solberg mener skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) ikke kan fortsette i rollen mens varselet mot henne behandles.

– Byrådsleder Raymond Johansen bør be byråd Thorkildsen om å tre til side så lenge varselet mot henne blir behandlet. Etter byrådens opptreden de siste dagene har det blitt nødvendig for at varselet skal kunne behandles på en betryggende måte, sier Solberg til VG.

Nytt varsel

Tirsdag ble det kjent at ledere i Utdanningsetaten i Oslo har sendt nok et varsel mot skolebyråden, der de reagerer på flere uttalelser Thorkildsen har kommet med i mediene etter deres første varsel 11. september. De mener at byråden har brutt mot arbeidsmiljølovens vern om gjengjeldelse, melder NRK.

Varselet ble sendt til Oslo kommunes eksterne varslingsmottak på fredag og videre til flere politikere i Oslo bystyre tirsdag ettermiddag.

Skal ikke saksbehandle selv

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo skal nå utforme et mandat for gruppa som skal gjennomgå varslene mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV).

Han sier til NRK at det blant vil dreie seg om hvordan intervjuene skal gjennomføres. Det er foreløpig ikke kjent ikke hvem som har varslet om byråden annet enn at varslene kommer fra ledere i Utdanningsetaten i Oslo.

– Det er avgjørende for meg å hente inn informasjon fordi jeg selv er ansvarlig for å følge opp varselet. Jeg skal bruke internrevisjonen og juridisk bistand fra arbeidsseksjonen i finansavdelingen. I tillegg skal jeg følge opp gjennom kommuneadvokaten tre av beskyldningene som går på brudd på taushetsloven, offentlighetsloven og loven om offentlige anskaffelser, sier Johansen.

Han legger til at det aldri har vært et varsel mot en sittende byråd, heller ikke i statsforvaltningen.

– Så dette er ingen enkel prosess. Det er derfor jeg er så opptatt av at den skal være skikkelig med fokus på innhenting slik at alle parter blir ivaretatt på en god måte.

Powered by Labrador CMS