Ledelse

Erland Kvisle er et Asker-talent som har nådd Norgestoppen, til tross for at kommunen ikke har klart å bygge nytt skistadion.

– Kommunen mangler kapasitet og kompetanse

Per i dag er ikke Asker kommune designet for prosjektutvikling, hevder lederrådgiver.

Publisert Sist oppdatert

I 1979 kom forslaget om å bygge et nytt skianlegg på Solli i Asker kommune. Prosjektet har imidlertid støtt på mange utfordringer. Naturverninteresserte ønsker ikke skianlegg i Asker, og viser til Markaloven, øvrige klima-, naturvern- og miljøinnsigelser samt logistikk. Solli ligger i en trang og ubenyttet dal, og det det ble opprinnelig planlagt en vei på rundt 600 meter sant parkeringsplasser. Skisamarbreidet Solliutvalget, med ti skilag i Asker ønsket å kunne arrangere skirenn, skiskytterrenn og hundekjøringsrenn av en viss størrelse.

Asker er Norges ellevte største kommune, og etter kommunesammenslåingen blir den sjette størst i landet. Det er ikke mangel på skitalenter i kommunen: Halvard Hanevold har vunnet OL-gull i skiskyting, stafettlaget for herrer har tatt bronse de to siste årene i NM og løpere som Erland Kvisle – som ble nummer fem på femmila under NM – presterer på høyt nivå.

I en kronikk i Dagens Perspektiv torsdag tok lederrådgiver og Askerbøring Jørn Bue Olsen et oppgjør med hvordan kommunen har jobbet med prosjektutviklingen. Noe av bakteppet for innlegget er dagens diskusjon om flytting av hele skiklubben – fra Føyka i sentrum til Drengsrud i utkanten av kommunen. De første idéene og planleggingen av et nytt anlegg på Drengsrud hatt til diskusjon og behandling i snart 20 år. Utbygging av Føykaområdet er indrefilen for kommunen og utbyggere. Men det er stor uro i et av Norges største idrettslag Asker skiklubb, der mange mener at kommunens foreløpige planer er for dårlige, og at de heller ikke får noe særlig mer idrettsareal enn de allerede har.

Foto Lederrådgiver og Askerbøring Jørn Bue Olsen mener Asker kommune mangler kompetanse og kapasitet innen prosjektutvikling. Foto: Privat.

– Kommunen ikke har forberedt dette godt nok, og det mangler både kapasitet og nok folk til å gjennomføre en slik flytting. Dessuten har ikke kommunen sikret seg nok areal. Prosjektet blir derfor dyrt, både for beboere, kommunen selv og frivillige organisasjoner, sier han.

Kompetansebrist

At det har tatt 40 år å få bygget et ferdig skianlegg i Asker kommune, og at man ennå ikke har lyktes, kan virke utrolig. Ifølge Bue Olsen er ikke dette merkelig, ettersom verken kompetansen om prosjektutvikling eller kapasiteten innenfor saksbehandling er på plass i kommunen.

– Kommunen mangler to ting: Over lang tid har den operert med en liten administrasjon innenfor idrett og friluftsliv, med få saksbehandlere. Her må kapasiteten utvides. I tillegg må det jobbes med utvikling av prosjektene. Da trengs det for eksempel opprettelse av en ny type prosjektorientert stilling, fremfor mer orientering mot saksbehandlingen. I dag tolker folk sine oppgaver og roller ut fra gårsdagens virkelighet, men jeg mener at dette må gjøres i samarbeidet med en leder. I dag opererer man hovedsakelig ut fra saksbehandlingskulturen. Det mangler en kultur og kompetanse for å drive frem nye prosjekter – frem til en annen avdeling implementerer prosjektet, sier han.

Trenger spesialister

For å kunne endre kulturen bør kommunen ta to grep, mener han: Idrett og friluft må styrkes med spesialister på anlegg og utvikling. Saksbehandlingen må utvikles mot prosjektorientering.

Bue Olsen presiserer at kommunen også trenger dyktige saksbehandlere, og at Asker kommune har mange som er dyktige til dette.

Når Asker kommune slås sammen med Røyken og Hurum blir behovet for økt kompetanse større enn noensinne, ifølge Jørn Bue Olsen. Han anbefaler kommunen å gjennomføre en evaluering, slik at behovet for påfyll blir tydelig.

– Per i dag er ikke kommunen designet for prosjektutvikling, hevder han.

– Rådmannen må ta grep

Nå må rådmann Lars Bjerke ta grep for å få igjennom det nye Føyka-prosjektet, til det beste for både idretten, kommunen og beboerne, mener Bue Olsen. I dag preges situasjonen av stress og frustrasjon i store deler av Asker-samfunnet, hevder han. Han ber Bjerke se til nabokommunen Bærum, som har fått på plass flere anlegg med like krevende utgangspunkt som Asker.

– Bærum kommune har en egen idrettsleder og en annen prosjektkultur. I tillegg satte de ut noe av prosessen til eksterne konsulenter, der kompetansen eller kapasiteten ikke strakk til. Det er en annen kultur for prosjektutvikling i Bærum, poengterer han.

Skistadion-saken har vært krevende for Askerbøringene. Mange har brukt mye tid og energi på prosjektet, som Bue Olsen kaller mislykket.

– Asker må lære av dette, når de skal ta fatt på nye prosjekter som Føyka, påpeker han.

Powered by Labrador CMS