Ledelse

Arne Krokan, professor ved NTNU.

– Topplederne er en del av ­problemet

– Ledere mangler innsikt i hvor langt den teknologiske utviklingen faktisk er kommet, mener Arne Krokan ved NTNU.

Publisert Sist oppdatert

Arne Krokan, professor ved NTNU, har teknologi og teknologiens påvirkning på organisasjon og samfunn som sitt fagfelt. Også han kjenner igjen i de utfordringene er beskrevet i Kjersti Berg Danilovas nye studie av digitaldirektørene.

Når det gjelder støtte fra toppsjefen, så forteller noen digitaldirektører om god støtte, mens andre nesten ikke får noe støtte fra toppen.

Krokan tror at topplederne er noe av årsaken til at digitaliseringen ikke er kommet lenger.

– Mangler innsikt

– Jeg mener det er riktig å si at lederne er en del av problemet. De mangler innsikt i hvor langt den teknologiske utviklingen er kommet og vet ikke hva teknologien nå gjør mulig på mange områder, sier Krokan.

– En annen utfordring er å endre arbeidsprosessene på en måte som gjør at virksomheter kan ta ut det potensialet som faktisk ligger i digitale tjenester.

Ofte mangler det også incentiver for ledere.

Redde for å miste oppgaver

NTNU-professoren er ikke ukjent med at det oppstår maktkamper under digitaliseringsprosesser, og viser til at noen ledere er redde for å miste arbeidsoppgaver – fordi det etter digitaliseringen ikke lenger er behov for å koordinere på tvers av gamle hierarkier.

– Ofte mangler det også incentiver for ledere. Jeg har ennå ikke møtt noen ledere som blir vurdert ut fra sin digitale kompetanse og sine digitale endringsgrep.

Powered by Labrador CMS