Annonse
Arbeidsdagene hjemme kan bli produktive, hvis du følger rådene om å lede deg selv på en god måte. Foto: iStock

Hjemmekontor: Her er 7 tips for effektive dager

Under normale omstendigheter er det litt over en tredjedel av norske arbeidstakere som jobber hjemmefra, enten fast eller ved behov, ifølge en rapport fra Fafo i 2018.

Koronakontor

I disse dager er nok andelen mye høyere, når myndighetene anbefaler at alle som kan flytter arbeidet hjem for å unngå å spre koronaviruset.

Hjemmekontor kan faktisk øke produktiviteten vår. En studie fra Stanford University viste at de ansatte ved et stort kinesisk reisebyrå ble 13 prosent mer effektive når de jobbe hjemmefra.

Hvordan holde fokus?

Men det er ikke alltid lett å holde konsentrasjonen når du jobber helt alene, særlig ikke hvis du i tillegg har barna hjemme fra skole og barnehage. Sjefen og kollegaene er langt unna og det kan være lett å bli distrahert.

Lag en liste over det du skal gjøre i løpet av dagen, og kryss av etter hvert som du fullfører

Hvordan skal du klare å være produktiv på hjemmekontoret?

Lindsay Tigar, som selv har jobbet hjemmefra i mange år har på nettsiden FastCompany.com samlet råd fra ekspertene og gir 7 tips til de som vil ha effektive hjemmekontordager:

7 råd for effektivt hjemmekontor

1. Kom deg ut av pysjen

Selv om det kan være fristende å labbe rundt i morgenkåpa når ingen ser deg, lønner det seg å holde på morgenrutiner som å få på seg klær og pusse tenner. Det signaliserer til hjernen din at det er tid for jobb.

2. Lag deg en arbeidsstasjon

Finn deg et sted i huset som kan være din faste arbeidsplass, aller helst i et rom der du kan lukke døra. Hvis ikke det er mulig, finn i hvert fall et hjørne du kan rydde av, så rot og distraksjoner er ute av syne.

3. Hold deg til faste arbeidstider

Selv om grensene mellom jobb og fritid oppleves som mer uklar, anbefaler ekspertene å unngå å sove lenge og ta det igjen med å jobbe utover kvelden. Sett deg tidspunkter for arbeidsdagens start og slutt, og definer gjerne også når på dagen du skal gjøre hva.

4. Fokuser på resultatene

For å holde fokuset gjennom dagen anbefaler ekspertene å lage en liste over det du skal gjøre i løpet av dagen, og krysse av etter hvert som du fullfører. Lag gjerne lista kvelden før, så du kan sette i gang så snart arbeidsdagen begynner.

5. Spis sunne lunsjer

Sørg for å ha skikkelig mat i huset og hold på gode matrutiner, selv om du jobber hjemmefra. Ellers kan det går utover bade energinivå og humør.

6. Hold kontakten med kollegene

Terskelen for å ta en prat og lufte en problemstilling med kollegene er litt høyere når alle jobber hver for seg. Ikke minst for ledere kan det være vanskeligere å følge opp arbeidet, når man ikke bare kan stikke bortom der medarbeideren sitter. De bør huske å ta kontakt med sine medarbeidere for å sjekke at det er framdrift og at de har de ressursene de trenger.

7. Begrens distraksjoner

Det er lett å la seg distrahere av e-poster, nyheter på nett og oppdateringer i sosiale medier, kanskje særlig når ingen ser hva du gjør. Trenger du å konsentrere deg om en oppgave kan det være en god ide å skru av alle varsler om innkomne meldinger, eller til og med skru av det trådløse nettet for å kunne jobbe uforstyrret en periode.

Er det barna som er hjemme fra skole og barnehage som distraherer deg, har du selvfølgelig ikke muligheten til å «skru av». Der har professor i pedagogikk Stein Erik Ulvund gitt noen råd i Foreldre og barn.

Han anbefaler å forsøke å aktivisere barna, enten med skolearbeid eller andre aktiviteter, og at foreldrene bør dele opp dagene og bytte på å følge med på barna, slik at i hvert fall en av foreldrene kan konsentrere seg hundre prosent om jobben.

Prøv DP

Klikk her for å prøve Dagens Perspektiv.


Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Annonse

Prøv DP

Klikk her for å prøve Dagens Perspektiv.


Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Annonse