Benjamin Netanyahu (t.h.) var en av flere autokratiske ledere som ble beseiret av en bred opposisjonsallianse i 2021, ifølge Human Rights Watch. Her med kona Sarah. 

Foto
Avshalom Sassoni/Pool Photo via AP/NTB
 
 

Autokratiske ledere fikk det vanskeligere i 2021

Publisert: 13. januar 2022 kl 08.22
Oppdatert: 13. januar 2022 kl 08.22

– I land etter land har store menneskemengder gått ut i gatene, selv om de risikerer å bli arrestert eller skutt. Det viser at demokratiet fortsatt har mye tiltrekningskraft, sier direktør Kenneth Roth ved Human Rights Watch (HRW).

I sin World Report 2022 peker HRW på demonstrasjoner i land fra Cuba til Hongkong for å kreve demokrati. Rapporten blir produsert for 32. gang og beskriver situasjonen i nesten alle de om lag 100 landene der organisasjonen arbeider. Rapporten utfordrer det etter hvert svært vanlige synet om at demokratiet er i forfall, mens autokratiske ledere er på frammarsj.

– Mange autokratiske ledere hevder å tjene folket bedre enn demokratiske ledere, men de leverer i hovedsak for seg selv og forsøker deretter å manipulere valgsystemer slik at de ikke kan få en negativ tilbakemelding fra innbyggerne, sier Roth.

Koronapandemien avslørte autokrater

Særlig har koronapandemien belyst denne tendensen. Mange ledere har forsøkt å dysse ned pandemiens herjinger. De går imot vitenskapelige funn og sprer falsk informasjon. I tillegg har autokrater for vane å forsøke å avlede offentlighetens oppmerksomhet med fremmedfrykt eller annen fordomsbasert politikk.

Et særlig viktig framskritt for opposisjonen i land med autokratiske ledere er at brede allianser av opposisjonspartier går sammen for å beseire autokratene, selv om det ellers er store forskjeller i politikken deres. I Israel ble Benjamin Netanyahu avsatt som statsminister etter tolv år av en åttepartikoalisjon som inneholdt alt fra arabiske sosialister til israelske høyrenasjonalister. I Tsjekkia ble en bred allianse satt sammen for å beseire Andrej Babis i valget i oktober.

Flere slike allianser kan være på trappene i 2022. I Ungarn forsøker opposisjonen nå å samle seg for å beseire Viktor Orbán i parlamentsvalget i april, og også Recep Tayyip Erdogan i Tyrkia kan få problemer mot en forent opposisjon. I noen land har ledere måttet gå fra mer underfundig valgmanipulering til mer åpenlyst iscenesatte valg for å beholde makten, noe som fører til at de mister legitimiteten.

Saken fortsetter under annonsen

Advarer demokratiene

Selv om det går dårligere for diktatorer, kommer rapporten med en kraftig pekefinger mot demokratiske ledere. I sin innledning peker Roth på mangelen på handlekraft mot problemer som klimakrisen og koronapandemien.

– Demokratier møtte pandemien ved å raskt utvikle svært effektive mRNA-vaksiner, men har ikke sikret at disse livreddende oppfinnelsene når fram til lavinntektsland, sier han.

I tillegg har pandemien avslørt at demokratier ikke har gjort nok for å løse sine fattigdoms- og ulikhetsproblemer eller bygge sosiale sikkerhetsnett.

– Stå opp for demokratiske institusjoner

Andre utfordringer for demokratiske stater som rapporten peker på er trusselen fra feilinformasjon og sosiale medier som invaderer privatlivene til folk, samt en fortsatt inkonsekvent utenrikspolitikk der man bekjemper noen, men ikke alle autokrater.

– Å fremme demokratiet betyr å stå opp for demokratiske institusjoner som frie domstoler, frie medier, robuste nasjonalforsamlinger og levende sivilsamfunn, selv om det betyr at man blir ettersett og utfordret på uønsket vis, sier Roth.

Saken fortsetter under annonsen

Han legger til at fremming av demokrati også betyr heving av den offentlige diskursen, framfor å appellere til folks verste impulser.