Ledelse

3 feil vi gjør når ­kravene på jobben føles overveldende

Når utfordringer og stress når et nivå der du føler deg overveldet, risikerer du å reagere på måter som gjør ting verre.

Publisert Sist oppdatert
LEST OM LEDELSE. Dette skriver Alice Boyes, psykolog og forfatter, i et innlegg på sidene til Harvard Business Review.
Hun lister opp noen vanlige måter å drive selvsabotasje på når man er overveldet på jobben, og har også noen tips som kan være til hjelp.
Å være klar over mønstre og «feller» som dette, kan gjøre at du kommer deg bedre igjennom travle tider og utfordringer på en måte som er bedre både for deg selv og dem rundt deg, skriver hun, og legger til at det er helt forståelige mønstre å havne i. Og ikke en grunn til å bli selvkritisk.
Dette er tre av utfordringene Alice Boyes skisserer på hbr.org:
  • Du tror du ikke har tid til å ta grep som ville ha hjulpet deg. Psykologens erfaring er at folk ofte har gode tanker om hva som ville fått dem til å føle seg bedre, herunder å oppsøke psykolog, ta ferie eller å gjøre noe sammen med noen venner en kveld. Men – de som er stressa nok, kan typisk utsette disse tingene, fordi de tror de er for travle eller at timingen ikke er rett.

    Boyes minner om at det ideelle tidspunktet aldri vil komme.

    Tipset hennes er derfor å gå for noen de løsningene som er lettest tilgjengelig , selv om du kanskje må gjøre det litt enklere enn du egentlig hadde tenkt.

    Når du har gode ideer, men ikke gjør noe med dem – kan det føre til en følelse av maktesløshet eller inkompetanse, skriver psykologen. Du kan også ende opp i endeløse sirkler av å tenke på alt du «burde», og kaste bort tid og energi på å tenke de samme tankene om og om igjen. Dessuten går du glipp av de gevinstene du kan oppnå ved å prøve ut ideene dine. «Når du tar grep for å hjelpe deg selv, får du trening å finne noen gjennomførbare løsninger, du føler mestringsevne og høster gevinster raskere», skriver Boyes.
  • Du utnytter ikke underbevissheten din godt nok. Konsentrasjon og fokus er ikke den eneste måten å få ting gjort på, minner psykologen om. Underbevisstheten vår er også en god problemløser. Går du en tur og lar tankene vandre fritt, kan løsninger på jobb-problemer dukke opp. Kanskje blir det også klarere hva du skal prioritere. Under pandemien, der mange har jobbet fra hjemmekontor, har dette vært noe stadig flere er blitt oppmerksomme på.

    Boyes mener at å la tanke vandre, ubevisst, er et like verdifullt verktøy for problemløsing og kreativitet som fokusert konsentrasjon. Hun argumenterer for at det vil hjelpe deg å få ting gjort, uten så mye press på å være fokusert og ikke la seg forstyrre hele tiden. Forsøk å finne de aktivitetene som får tankene dine til å vandre på en måte som også gjør at du løser problemer, råder hun. Hun skriver at for henne selv inkluderer dette å kjøre bil, trene og slappe av i solen.
  • Du blir mer dominerende og rigid. Når stressnivået er høyt, kan vi ha en tendens til å bli mer rigide. Vi har mindre tankemessig og emosjonell energi til å vurdere andre løsninger og blir mindre fleksible i hvordan vi tilpasser oss til kravene i situasjonene. Vi kan også ha en tendens til å bli mer dominerende. Noen av verdiene våre kan også tippe over i mindre heldige vaner, skriver Boyes.

    Ettertenksomhet kan eksempelvis tippe over i overtenking, selvstendighet kan bli til detaljledelse eller at du gjør alt selv, å ha høye standarder kan vippe over i pirk og perfeksjonisme og det å være ressurssterk kan lede deg inn å gjøre ting unødvendig komplisert eller å velge uvanlige løsninger.

    Når du er på et punkt hvor jobben overvelder deg, tenk igjennom om måten du tenker og jobber på er i tråd kravene i situasjonen. Trenger akkurat dette problemet eksempelvis mye ettertanke, eller er det bedre måter å tilnærme seg dette problemet på?

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS