Ledelse

– Vi har hatt mye tettere dialog med de tillitsvalgte enn vanlig og diskutert hele veien hvordan vi skal gjennomføre dette, forteller HR-direktør Elin Ekrol i Scandic Hotels Norge.

– En tung prosess

Mange resepsjonister, renholdere, servitører og andre ansatte ved Scandic-hotellene får i disse dager den ­endelige beskjeden om at de mister jobben.

Publisert Sist oppdatert

Nordens største hotellkjede er hardt rammet av koronakrisen.

Scandic Hotels driver over 70 hoteller i Norge og har ansatte tilsvarende om lag 3500 årsverk her. I juni annonserte selskapet at de måtte si opp 1000 ansatte i Norge.

– Proppen falt helt ut av bransjen i vår, forteller HR-direktør Elin Ekrol i Scandic.

Fortsatt er hotellbestillingene «ekstremt mye lavere enn vanlig», forteller hun. Inntektene uteblir og hun frykter at dette kan bli langvarig.

Oppsigelser etter korona

Dagens Perspektiv har sett nærmere på oppsigelsene i kjølvannet av koronapandemien og hvordan ledere bør gå fram ved nedbemanning.

Lei seg og bekymret

– Folks reisemønster har endret seg, og folk møtes i større grad digitalt enn å samles på møter. Vi ser at dette vil påvirke næringen i lang tid, og vi vet ikke hva som blir den nye normalen når dette er over, sier hun.

HR-direktøren står nå midt i gjennomføringen av hotellkjedens mest omfattende nedbemanning noen gang.

Det er en tung beskjed å skulle fortelle noen at de ikke har jobb lenger

Flere resepsjonister, renholdere, servitører og andre ansatte har allerede fått beskjed om at de har mistet jobben, andre venter på de siste lokale drøftingene ved det hotellet de jobber.

Alle hoteller og alle nivåer av organisasjonen er berørt.

– Hvordan reagerte de ansatte da de fikk beskjeden om at 1000 ansatte skulle nedbemannes?

– Folk ble lei seg og bekymret. Mange har jobbet hos oss i lang tid. Men det kom ikke som noe sjokk. Vi fortalte tidlig om den vanskelige situasjonen, så de var klar over at det kunne komme til å skje, forteller Ekrol.

Tett kontakt med tillitsvalgte

HR-sjefen sier hun har vært opptatt av at de ansatte skulle bli godt informert og involvert underveis i prosessen. Det har gått ut informasjon til alle ansatte på e-post, sms og teams hver uke gjennom våren og sommeren. Dessuten hadde ledelsen møte med de tillitsvalgte en gang i uka.

– Vi har hatt mye tettere dialog enn vanlig og diskutert hele veien hvordan vi skal gjennomføre dette, forteller Ekrol.

Etter drøftinger med de tillitsvalgte bestemte ledelsen seg for å gjøre om 300 av oppsigelsene til permitteringer, slik at det bare er 700 som mister jobben i denne runden.

– Hvilke kriterier har dere brukt når dere skulle velge ut hvem som må slutte?

– Vi har lagt oss tett på hovedavtalen mellom LO og NHO, og først og fremst lagt vekt på ansiennitet, hvor lenge folk har jobbet hos oss. Men i tillegg ser vi på nødvendig kompetanse og tungtveiende sosiale forhold, sier hun.

Står midt i prosessen nå

Hotellkjeden har først drøftet rammene for nedbemanningen med de tillitsvalgte sentralt. Nå gjenstår lokale drøftinger mellom hotelldirektørene og de ansatte på flere av hotellene for å komme helt i mål.

Vi har først og fremst lagt vekt på ansiennitet, hvor lenge folk har jobbet hos oss

HR-direktøren beskriver det som en tung prosess de har vært igjennom, og som de fortsatt står midt oppi.

– Det har vært lange og tøffe dager. Det er en tung beskjed å skulle fortelle noen at de ikke har jobb lenger, sier hun.

Lærdommer

– Hva har du lært av den prosessen dere har vært igjennom?

– Det jeg sitter mest igjen med er betydningen av å være ærlig og informere grundig hele veien. Og dessuten hvor viktig det er å samarbeide godt med de tillitsvalgte. Det å ikke låse seg til en bestemt løsning, men være åpen for justeringer underveis, har gjort prosessen bedre, sier hun.

Når ledelsen ved hotellkjeden ser framover, er det med stor usikkerhet om hva de har i vente.

– Vi vet ikke når krisen er over. Og vi vet ikke om vi noen gang skal tilbake til en situasjon som ligner den før koronakrisen. Det gjør det ekstremt vanskelig å manøvrere akkurat nå, beskriver Ekrol.

Powered by Labrador CMS