Ledelse

Engasjerte ansatte trives i rare bedrifter

Bedriftene som hadde de mest engasjerte medarbeiderne viste seg å ikke være som alle andre bedrifter, ifølge studie fra London Business School.

Publisert Sist oppdatert

Smårare. Merkelige. Fantastisk annerledes. Slik beskriver Tammy Erickson, adjunct professor i organisasjonsadferd ved London Business School, de bedriftene som har de mest engasjerte og pliktoppfyllende medarbeiderne.

Erickson har studerte selskaper som har det til felles at de har svært engasjerte medarbeidere, og det hun fant, er altså at dette er selskaper som skiller seg ut fra den gemene hop av bedrifter. Hva som gjorde selskapene annerledes, varierte, men de medarbeiderne som hadde valgt å jobbe der, elsket det, forteller Erickson i en artikkel på hjemmesidene til London Business School.

Ett selskap kunne ha en karismatisk leder. Et annet kunne ha en toppledelse som jobbet ut fra et sett med verdier som skilte seg ut. Forskeren fant familieselskaper, men også selskaper som var nådeløst harde i måten de konkurrerte på.

Dyrker annerledesheten

Fellesnevneren for «annerledes-bedriftene» var de visste at de var annerledes enn andre bedrifter, og at de visste hvordan de skilte seg ut og kommuniserte et løfte om å være nettopp annerledes.

Da Jim Collins i 2001 kom med bestselgeren «Good to great», en bok tok for seg kjennetegn ved selskaper som leverte eksepsjonelt gode resultater over lang tid, sammenlignet han det å bygge et selskap med å kjøre buss. Du trenger en bussjåfør, men du er også helt avhengig av å få med deg de riktige menneskene ombord i bussen, i alle nøkkelposisjoner.

Tammy Erickson skal en gang ha spurt Collins om hvordan man får med seg de rette menneskene. Hva gjør man? Collins svar var at dét kunne han ikke svare på, all den tid ulike selskaper ønsker seg ulike mennesker. Ifølge Collins handler det ikke om å få tak i de beste menneskene, men de rette menneskene. Eller som Erickson sier det: Du ønsker medarbeidere som vil elske å jobbe i akkurat din organisasjon. Det er dét som er hemmeligheten bak et høyt medarbeiderengasjement.

Powered by Labrador CMS