Ledelse

Kristin Skogen Lund, tidligere NHO-sjef, nå Schibsted, har svært høy score på de fleste av de 15 parameterne Dagens Perspektivs toppsjef-analyse gir en egen score. Men også hun er bedre på beslutninger enn nærhet. Likevel – bra balanse mellom boss og buddy.

Er lederen boss eller buddy?

Dagens Perspektiv har analysert lederstilen til fem norske toppsjefer.

Publisert Sist oppdatert

Dagens Perspektiv har gjennom flere år analysert norske toppsjefers lederegenskaper i vår egenutviklede analysemodell «Toppsjefen».

En leder som blir satt under lupen i «Toppsjefen», blir vurdert etter et sett bestemte kriterier. Evne til å løse konflikter og evne til å ta beslutninger er to kriterier som kanskje sier noe om både buddy- og boss-rollen.

Ser vi på noen av de siste toppsjef-kandidatene vi har analysert, vil man dermed anta følgende uhøytidelige karakterisering:

Foto Anne-Kari Bratten, mer boss enn buddy? (Foto: Audun Braastad / NTB scanpix)

Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter: Hun scorer høyt på «besluttsomhet» og «evne til å gjennomføre omstillinger og endringer». Mens scoren er lavere når det kommer til «konstruktiv konfliktløser» og «nærhet til andre». Bratten er kanskje mer boss enn buddy.

Foto Sigve Brekke i Telenor – litt av begge deler? (Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix)

Administrerende direktør i Telenor, Sigve Brekke, er litt av begge deler. Han scorer høyt både når det gjelder «evne til nærhet» og når det kommer til å «ta beslutninger». Så kanskje Brekke klarer den vanskelige balansegangen mellom boss og buddy?

Foto Ole Robert Reitan smiler mye, men bosser kanskje enda mer? (Foto: Berit Roald / NTB scanpix)

Rema-boss Ole Robert Reitan er kanskje akkurat det – mer boss enn buddy. Han scorer høyt på «beslutninger» og «kan bruke makt om nødvendig». Mens «evnen til å løse konflikter på en konstruktiv måte» er mindre imponerende i vår analyse.

Kristin Skogen Lund, tidligere NHO-sjef, nå Schibsted, har svært høy score på de fleste av de 15 parameterne Dagens Perspektivs toppsjef-analyse gir en egen score. Men også hun er bedre på beslutninger enn nærhet. Likevel – bra balanse mellom boss og buddy. Foto Terje Bendiksby / NTB scanpix.

Kristin Skogen Lund, tidligere NHO-sjef, nå Schibsted, har svært høy score på de fleste av de 15 parameterne Dagens Perspektivs toppsjef-analyse gir en egen score. Men også hun er bedre på beslutninger enn nærhet. Likevel – bra balanse mellom boss og buddy.

Foto Jens Stoltenberg er den fødte politiker – en utpreget buddy som skaper nærhet og får mange med seg. Det er nok evner som trengs i Nato i disse dager også. (Foto: Denis LOVROVIC / AFP)

Er politiske ledere annerledes? Jens Stoltenberg ble analysert da han var statsminister – og ikke nato-sjef, som i dag. Det er ineterssant å se hvor høy «buddy-score» han får på «evne til å skape nærhet» sammenlignet med den mer boss-aktige «konfliktløser-rollen». Stoltenberg får 9 av 10 mulige poeng for sin «nærhet», men «bare» 6,5 på konfliktløsing. Han oppnår det samme når det handler om «evne til å bruke makt». Altså er Stoltenberg en utpreget «buddy-sjef». Men, de kildene vi har snakket med og som har sett ham bruke makt, vet at han kan være boss hvis han må også.

Powered by Labrador CMS