Ledelse

Færre økonomisjefer rundt topplederbordet i staten

Statlige økonomisjefer er i mindre grad en del av toppledergruppene enn de var for fem år siden, viser ny rapport.

Publisert Sist oppdatert

Det er Deloitte som har undersøkt økonomistyringen til statlige virksomheter. 50 økonomisjefer-/direktører og administrasjonssjefer, med ansvar for økonomifunksjonen, har svart på undersøkelsen, som inneholdt spørsmål om økonomisjefens roller og ansvar, hvordan økonomi- og virksomhetsstyring praktiseres og modenheten i økonomifunksjonen. Deloitte hadde en tilsvarende undersøkelse i 2012 blant samme målgruppe. Rapporten oppsummerer svarene fra årets undersøkelse og selskapets vurderinger av disse samt hvordan utviklingen har vært de fem siste årene.

– Overraskende

I undersøkelsen kommer det blant annet frem at statlige økonomisjefer i mindre grad er å finne i toppledergruppene enn de var for fem år siden. Det overrasker partner i Deloitte, Oddvar Snipsøyr:

– Dette er en hypotese vi har jobbet med de siste årene, som har vokst frem etter besøk hos statlige virksomheter. Vi har sett at de har en annen organisering av økonomidirektørens rolle. De har normalt ikke en CFO (Chief Financial Officer, journ.anm.) i toppledergruppen. I stedet har de ofte en administrasjonssjef med en bredere portefølje. Den kan for eksempel også inneholde HR og IT. Når vi ser at funksjonen vokser, med stadig nye regnskapsprinsipper, for eksempel, så får de det ikke med seg inn i toppledergruppen. Det er overraskende at det ikke har skjedd endringer her siden 2012 – spesielt når vi tenker på det økte fokuset på statlig økonomistyring og fokus på kostnadseffektivitet i staten, sier Snipsøyr, som legger til at han er spent på hvordan utviklingen vil bli i fremtiden.

Foto Deloitte

Gode teknologiforutsetninger

Med utgangspunkt i Deloittes rammeverk er det gjennomført en analyse av modenheten i respondentenes økonomifunksjon. Økonomifunksjonens modenhet kan deles inn i to hovedgrupper: modenhet i de grunnleggende rollene (forvalter og operatør) og i de strategiske rollene (katalysator og strateg). Undersøkelsen viser at alle rollene nå ligger på et etablert nivå. Operatørrollen har vist en svak tilbakegang i modenhet, noe som kan skyldes at statlige virksomheter ikke i tilstrekkelig grad henger med i den teknologiske utviklingen.

Foto Partner Oddaver Snipsøyr i Deloitte.

– Før vi tenker at staten er treg til å områ seg, og at alt er bedre i privat sektor, vil jeg understreke at potensialet er stort i offentlig sektor. Alt er heller ikke like bra i privat sektor, når vi ser på hvordan man ligger an i den teknologiske utviklingen. Økonomifunksjonen er stor, og det tar tid å eksperimentere med-, lære seg og endelig ta teknologien i bruk. Staten står ikke dårligere enn andre i dette, men det tar tid med å utnytte potensialet. Vi skal snart ha et møte med flereøkonomidirektørene i staten, som skal komme med sine refleksjoner. Dette blir spennende, sier Snipsøyr.

Under halvparten

Tallene fra Deloitte-undersøkelsen er klare: Deltakelsen fra statlige økonomisjefer i toppledergruppen har gått ned fra 54 prosent til 48 prosent på 5 år, noe som viser at ledere med ansvar for økonomifunksjonen i enda mindre grad er til stede når strategiske og operative beslutninger tas. Kun 38 prosent av respondentene sier at strategi er en del av deres oppgave som økonomisjef.

«Deloitte mener det er fornuftig at ansvaret for å iverksette og gjennomføre strategiske prosesser i større grad bør involvere økonomisjefen, ettersom finansielle data bør være et viktig premiss for strategisk utvikling og fordi man gjennom denne rollen ofte har god kjennskap til hele virksomheten, heter det i rapporten».

Powered by Labrador CMS