Ledelse

Leder i Bedriftsforbundet, Olaf Thommessen.

Fra bitter konflikt til snuoperasjon

Ifølge Bedriftsforbundets egne tall har organisasjonen oppnådd sin største vekst på seks år, til tross for oppsigelser og krangling i media.

Publisert Sist oppdatert

Det forteller HR- og kommunikasjonssjef, Solfrid Flateby.

Da Bedriftsforbundet nylig avholdt styremøte kunne ledelsen endelig presentere noen hyggelige nyheter, etter måneder med skittkasting og konflikter for åpne dører. Dagens Perspektiv har tidligere skrevet om både konflikten, og at leder Olaf Thommessen har tatt selvkritikk.

Nå har skuta snudd, i hvert fall resultatmessig, og Flateby mener Bedriftsforbundets prioritering av bedriftskultur har vært en viktig årsak til dette.

– Bedriftsforbundet har større vekst enn noen gang tidligere de siste seks årene, og det er god stemning, positivt fokus og mest av alt: Vi kan vise til veldig gode tall. Vi har også gjort et større arbeidsmiljøarbeid som har resultert i noe vi kaller «De syv klyv», som har med visjon og verdier å gjøre, forteller hun.

Et strategisk mål i omstillingsprosessen har vært knyttet til nettopp vekst. Innføring av blant annet mer prestasjonsbaserte arbeidsmetoder har nå ført til at Bedriftsforbundet har omorganisert seg deretter, ifølge Thommessen.

– Vi jobber med synlighet, har utviklet nye tilbud for medlemmer og er kanskje enda mer opptatte av ønskene og behovene til medlemmene våre, sa han til Dagens Perspektiv tidligere i høst.

Foto Leder Olaf Thommessen og salgs- og markedsansvarlig Cecilie Rochstad. Foto: Bedriftsforbundet.

– Viktige egenskaper

Flateby tror det krever en del andre lederegenskaper når man skal gjennom endringsprosesser enn ellers, og at Thommessen innhar mange av disse egenskapene.

– Det kan fort gjøres grunnleggende feil på sårbare tidspunkter i en endringsprosess. En vanlig bommert er at man rett og slett kommer for sent i gang med restruktureringen. Thommessen tok svært kjappe grep, og er både utålmodig og effektiv, sier hun.

Hun beskriver sin leder som én som også har evnen til å lære raskt, og som er opptatt av å forstå og balansere ulike målgruppers interesser. I Bedriftsforbundet er det viktig å drive både butikk og politikk, og å kunne ha full fokus på medlemmene. I tillegg skal man lede en gjeng, bestående av ulike mennesketyper med ulike fagfelt – noen mangler utdanning, mens andre er akademikere. Det kan være utfordrende, mener hun:

– Som leder er Thommessen iherdig, engasjert og har stor gjennomføringskraft. Det er tøft å være leder gjennom endringsprosesser, og han møtte utrolig mye motstand. Likevel gjennomførte han prosessen, og jobbet for å holde engasjementet oppe, samtidig som han forholdt seg til styrebeslutningene. Det var avgjørende, forklarer hun.

Hun forteller at Thommessen er en både dominant og tydelig leder, og at dette er gode egenskaper når man skal gjennom endring. Det var ingen tvil om hva han ville og hva som lå foran Bedriftsorbundet.

– Det har også vært viktig at han er flink på rekruttering, og at han har funnet folk som kan ta stort ansvar, lede mye av eget arbeid og skape vekst for forbundet. Det var man helt avhengig av. Blant annet måtte det satses på salg og marked, som ikke tidligere hadde egne, dedikerte ressurser. Det har vist seg å lønne seg. Nytenkning og kreativitet har også vært viktig, og dermed ser man andre løsninger på gamle rutiner som grodd litt fast, sier hun.

Resultatet av Bedriftsforbundets snuoperasjon:

  • Økning av antallet innmeldinger med 260 prosent hittil i år

  • Oppnådd positiv omsetningsutvikling for første gang på fire år

  • Kontigentvekst for første gang på seks år

  • Nesten like mange innmeldte medlemmer i 2017 som for årene 2014, 2015 og 2016 til sammen

  • Gjennomgang av arbeidsmiljørapport med organisasjonspsykolog Magne Vik fra PB Organisasjon med alle ansatte

  • Utviklet personal- og kvalitetshåndbok

  • Workshop med alle ansatte med resultatet «De syv klyv» (arbeidet mye med arbeidsmiljø)

ÅR

INNMELDINGER

UTMELDINGER

2014

311

305

2015

179

-42 %

325

7 %

2016

177

-1 %

305

-6 %

2017

637

260 %

189

-38 %

Bedriftforbundets «Syv klyv»:

  1. Vi er rause, og byr på oss selv
  2. Vi bestreber å være profesjonelle og respektfulle
  3. Vi søker løsninger
  4. Vi viser mot ved å utfordre
  5. Vi snakker med, ikke om hverandre
  6. Vi sier det vi gjør, og gjør det vi sier
  7. Vi synes at jobb skal være gøy

Kilde: Bedriftsforbundet

Powered by Labrador CMS