Ledelse

Eldrebølge: SSB har anslått at Norge trenger 100.000 sykepleiere og helsefagarbeidere i 2035.

Helseledere presses fra ledelse mot styring

I trange tider er det lett å forveksle ledelse med styring, skriver professor Jan Ketil Arnulf ved Institutt for ledelse og organisasjon.

Publisert Sist oppdatert

Han advarer om at helsevesenet kan komme til å lide under denne utviklingen i en kronikk som ble publisert på BI Business Review.

Norsk helsevesen er under kontinuerlig press for bedret kapasitet. Som vi alle vet kommer Norge til å oppleve en enorm eldrebølge innen 2020.

SSB har anslått at Norge trenger 100.000 sykepleiere og helsefagarbeidere i 2035.

Les også: Tidligere sentralbanksjef: – Norge har et dynamisk næringsliv som kan omstilles

«Befolkningen blir eldre, teknologien kan mer og folk forventer bedre tjenester. Det er likevel ikke sikkert at magiske tall hentet fra næringslivet er nok til å skape gode helsetjenester», skriver Arnulf.

Mer en magiske tall

Professoren har erfaring med opplæring og utvikling av ledere i helsetjenesten, spesielt primærhelsetjenesten.

Han forklarer at han tydelig ser hvordan helseledere presses over fra ledelse mot styring.

Dette kan få alvorlige konsekvenser for kvaliteten på tjenestene fordi det kan bli viktigere å løse regnestykker enn problemene tallene beskriver, forklarer Arnulf.

– Finansmarkedene har trylleformler som «Tobins Q» for å begrunne investeringer, toppledere på innsiden beregner mantraer som «EVA» for å holde investorene fornøyde. Litt nedenfor toppen regner logistikkdirektøren på «vareflyt» og HR-direktørene på «engasjement», skriver professoren.

Han forklarer at gode organisasjoner er skapt av noe mer enn tørre tall.

«Ledere kunne rette opp ryggen og med god samvittighet interessere seg for resten av virkeligheten».

Drepe geniale systemer

Presset mot forenklinger har også truffet kulturbegrepet, skriver han.

Konsulenter holder kulturworkshops bevæpnet med billige sjekklister av typen «så-gjør-vi-så-når-vi-bygger-kultur». Den muligheten kulturbegrepet inviterer til har stått i fare for alvorlig forkalkning.

– Kultur kan drepe geniale systemer og løfte det middelmådige til uforståelig suksess, skriver Arnulf.

«Umodne ledere pleier å tenke i kategorier «jeg» og «de» - altså hvordan kan «jeg» (lederen) få «dem» (medarbeiderne) til å ...Et slikt perspektiv er nettopp den farlige forenklingen som gjør kontroll til en våt drøm, fordi lederen kan begynne å tro at full kontroll ikke bare er mulig med også ønskelig.»

Utvikle levende systemer

– Ressurser er knappe i alle organisasjoner, men når styring blir et mål i stedet for et middel, kan «helsetjenesten» bli et mareritt av en institusjon, skriver kronikkforfatter.

Pasientene er ikke bare direkte skadelidende her. Utbrenthet og demotivasjon hos klinisk personell som ikke opplever utvikling og optimisme vil på sikt utarme kapasiteten selv innenfor eksisterende tiltak, skriver Arnulf.

– Primærhelsetjenesten driver ofte i små forhold med lite ressurser til organisatorisk utvikling. I denne sektoren er det særlig viktig at ledere forstår sitt handlingsrom som skapere av kultur, fordi styringstyranniet har så få motkrefter.

Satsing på utvikling av helseledere er nødvendig for å sikre at tjenestene utvikler seg som levende systemer, og ikke bare som abstrakte regneøvelser, mener professoren.

Powered by Labrador CMS