Ledelse

Hjelp til selvhjelp

Slik avgjør du hvilke av de «10 tipsene» du skal høre på.

Publisert Sist oppdatert

Etter hvert som det er færre og færre dager igjen av året, blir det flere og flere selvhjelpslister å se. Produktivitetstips, motivasjonstips, kommunikasjonstips. Men det kan etter hvert blir svært mange tips å ta i bruk. Og det er slett ikke sikkert alle fungerer for deg.

Noen tips kan gjøre deg mer produktiv. Andre kan faktisk gjøre deg mindre effektiv. Det handler om å plukke ut de som gjør nettopp deg mer produktiv. Det skriver produktivitetsutvikler Katherine Keller i Entrepreneur.

Hva ligger bak?

Det finnes flere drivere for produktivitet. Motivasjon, talent, trening, arbeidsmiljø, evne til å disponere tid. Alt spiller inn, og hvis du vil bli mer produktiv må du vite hva som driver din produktivitet.

Hvis du allerede er topp motivert er det unødvendig å bruke tid på å skaffe deg bedre motivasjon. Hvis du allerede er dyktig på å disponere tiden din riktig, kan du nettopp disponere tiden din på andre ting enn å forbedre noe du allerede er god på. Dersom du lærer å forstå hva som gjør deg produktiv, er det lettere også lettere å ta grep for å øke produktiviteten, skriver Keller.

Ingen universalløsning

Produktivitet og struktur tar ulike former. For noen er det en papirløs pult der alt er organisert digitalt og dukker opp som pushvarsel når det blir relevant. For andre er det post it-lapper overalt, og det er ikke gitt at det ene vil fungere for den andre. Sannsynligvis vil det gjøre mer skade enn godt å prøve å bytte taktikk.

Nok en gang, det handler om å finne den framgangsmåten som fungerer for deg. Kanskje ligger denne i en «topp ti tips for å»-liste, men det er ikke sikkert.

Det må føles riktig

Produktivitetstips prøver å fjerne en byrde fra skuldrene dine, ikke å legge mer vekt på vektstanga. En god indikasjon på om et produktivitetstips fungerer for deg er hvordan det får deg til å føle deg, skriver Keller, og oppsummerer:

  • Dersom tipset gir deg motivasjon, mening og kjennes lettvint, gjør det.

  • Dersom tipset gjør en tung dag enda tyngre, styr unna.

Powered by Labrador CMS