Ledelse

– Ikke nok tid til å drive lagbygging

Det har vært svikt i samarbeid i sykkellandslag også under tidligere VM, konstaterer TV-2 kommentator og tidligere proffsyklist Mads Kaggestad.

Publisert Sist oppdatert

Da Dagens Perspektiv/Ukeavisen Ledelse skrev om utfordringer knyttet til teamsykling i sommer, understreket Mads Kaggestad at det er kulturen i laget som får hjelperytterne til å ofre seg.

– Hva tenker du om kulturen i landslaget etter situasjonen som oppstod mellom Kristoff og Boasson Hagen i Quatar?

– Det er ikke tid nok til å drive med lagbygging. De sykler bare dette ene rittet i året på samme lag. Egentlig er de konkurrenter. Det er en del av problemstillingen. De strides litt lojalitetsmessig, sier Kaggestad, som forteller at de under flere VM har sett syklister som sykler på samme klubblag som samarbeider på tvers av landslagene i rittene.

Les også:
* Kristoff og Boasson Hagen i teamtrøbbel
* Fra arkivet - om sykkel og samarbeid: Når vinneren får all ære

– Når det gjelder Edvald og Kristoff, så er det lagets målsetning som skal være det viktigste. Edvald påstår at han syklet for lagets mål. Kristoff mener han ikke gjorde det. Det handler ikke om at de ikke var enige om hvordan ting skulle gjøres, men at Edvald ikke gjorde det de var enige om. Det var noe av det samme under VM i fjor. Edvald følte at hans sjanser røk på grunn av hans lojalitet til Kristoff. Dermed var det litt betent allerede før Quatar.

Få samlinger

– Hva kan landslagsledelsen gjøre for å ordne opp i dette før VM neste år?

– Landslaget kan stille krav om at de forventer at rytterne følger den planen som er lagt, og gi beskjed om at det ikke blir flere landslagsoppgaver på den som ikke følger opp det de er blitt enige om. Det er det eneste verktøyet de har, sier Kaggestad, som mener at Kristoff også må grave dypere i lommeboka og gi Boasson Hagen større bonus for å sykle for ham.

– Kristoff må gi en større gulrot. Dette er karer som tjener 15-20 millioner kroner i året, og det å vinne VM har mye å si for lønningsposen de neste årene.

Utfordringen for landslaget når det kommer til kulturbygging, er at ryttere som Kristoff og Boasson Hagen har et så tett program resten av året at det er vanskelig å få til stadige samlinger.

– Skal du bygge kultur, må du møtes en del, snakke om hvordan ting skal gjøres og opparbeide tillit til hverandre. Det er sli k du får lag som brenner for noe og har store mål. Det er ikke så lett når landslaget er så lite sammen.

Powered by Labrador CMS