Ledelse

Kristin Skogen Lund slutter i Schibsted uten å ha en ny lederjobb.

Kristin Skogen Lund, en av få kvinner som leder et stort børsselskap, går av som sjef i Schibsted

Hun slutter så snart selskapet har funnet en ny toppleder.

Publisert Sist oppdatert

Jakten på en ny toppleder er i gang, skriver Schibsted i en børsmelding.

– Siden Schibsted nå står ved et veiskille, finner jeg at det rett tidspunkt for meg å tre tilbake, uttaler Kristin Skogen Lund.

– Jeg ønsker å gi styret tid og mulighet til å finne en ny ledelse, og sørge for at den kan være operativ så snart som mulig, sier Skogen Lund, og legger til at hun vil bidra til å sikre en smidig overgang og at hun vil fortsette å støtte selskapet på alle måter hun kan.

Styret takker Skogen Lund for hennes engasjement, visjoner og transformerende ledelse, og fremhever i børsmeldingen hennes arbeid med salg av Adevinta og salg av nyhetsmediene til Tinius-stiftelsen som to nylige milepæler.

Til Dagens Næringsliv sier Kristin Skogen Lund at hun i utgangspunktet ikke hadde noe ønske om å forlate jobben nå, men at det er en naturlig konsekvens av å dele selskapet i to. Hun presiserer at dette er noe hun selv har jobbet helhjertet for og støtter, men at hun hele veien har visst at han hennes avgang ville bli et sannsynlig utfall.

En av få kvinnelige sjefer på dette nivået

Dagens Perspektiv har de siste 15 årene kartlagt toppsjefer og lederskifter i de 50 største selskapene på Oslo Børs. Kvinneandelen blant toppledere på dette nivået er svært lav. I 2023 hadde bare 6 av 50 største selskapene på børsen en kvinne som toppsjef.

De to siste årene har kvinneandelen vært fallende.

Kristin Skogen Lund var og er - enn så lenge - en av kvinnene på listen, og er dermed også en av svært få kvinner som faktisk har toppledererfaring fra et av de største selskapene på Oslo Børs.

Har Schibsted «i blodet»

Da Skogen Lund ble ansatt som konsernsjef i Schibsted i 2018, kom hun tilbake til selskapet etter å ha vært «ute» i andre lederjobber i ni år; først konserndirektør i Telenor og deretter sjef i NHO.

Før dette var hadde hun gjennom tolv år - fra 1998 til 2010 - ulike lederstillinger i ulike selskaper i Schibsted. Fra 2007 til 2010 var hun administrerende direktør i Aftenposten.

Ikke så lenge etter at Kristin Skogen Lund var blitt konsernsjef i Schibsted sa hun til Dagens Perspektiv at det var et helt annet konsern enn hun forlot i 2010, men at hun likevel opplevde at hun hadde denne organisasjonen «i blodet». Ikke bare når det gjaldt folk og kultur, men også når det gjaldt forretningsmodellene.

Rå til å bygge kontaktnett

For ti år siden fikk Ukeavisen Ledelse (forløperen til Dagens Perspektiv) et bredt sammensatt panel til å vurdere Kristin Skogen Lund som leder i serien Toppsjefen. Hun var på dette tidspunktet toppleder i NHO: - Kristin Skogen Lund: Freidig, fryktløs og full av følelser

Noe av det kildene fremhevet den gangen, var hennes sterke engasjement, evne til å gjennomføre og forankre strategier - samt at hun var «rå» til å bygge kontaktnett.

Evnen til å knytte kontakter er sannsynligvis ikke blitt dårligere med årene, og etter å ha vært konsernsjef for børsnoterte Schibsted har hun også en type toppledererfaring med seg som få andre kvinner har.

Selv om tre av fire av de største børsnoterte selskapene velger interne kandidater når de ansetter ny toppleder, så forteller hodejegere til Dagens Perspektiv om stor etterspørsel etter kvinnelige ledere på dette nivået.

Kristin Skogen Lund sier til E24 at hun slutter i Schibsted uten å ha noen ny jobb. Dermed er hun altså «ledig» på toppledermarkedet. Om Skogen Lund nå er en av dem som kan være aktuelle for Telenor, der konsernsjef Sigve Brekke har rett til å gå av med pensjon i løpet av året, eller om de heller mot å velge en intern kandidat, vites ikke.

Hva angår Schibsted, så uttaler styreleder Karl-Christian Agerup til Dagens Næringsliv at de har flere svært kompetente interne kandidater og at han ikke tror det blir vanskelige å peke ut Skogen Lunds etterfølger.

Powered by Labrador CMS