Ledelse

Claudio Ranieri har hatt flaks, men har også visst hvordan han skal utnytte den, hevder ledelses- og fotballekspert.

– Kunne fått problemer med et annet lag

Fotballtrener Claudio Ranieris og Leicesters suksess handler like mye om dårlig ledelse hos motstanderne som italiensk magi, mener ekspert på fotballedelse.

Publisert Sist oppdatert

Italienske Claudio Ranieri skjøt gullfuglen da han sensasjonelt tok Leicester til ligagull i England nylig. Laget lå fortapt i Premier League i fjor, men berget mirakuløst plassen. Ingen ventet at laget skulle slå tilbake på denne måten.

Ranieri har vært trener for en rekke toppklubber i Europa, uten å lykkes med å ta det edleste metallet. Da han fikk sparken i Chelsea, var det med ordene «du kommer aldri til å vinne Premier League».

– Forballtrenere liker ikke å snakke om flaks, men det er mye av dette i fotball, sier rektor ved Høgskolen i Molde, ledelses- og fotballøkonomiekspert Hallgeir Gammelsæter til Dagens Perspektiv.

Han mener en stor del av Leicesters suksess handler om dårlig ledelse hos motstanderne i Premier League.

–Det tok lang tid før de andre toppklubbene så Leiceister som en seriøs utfordrer til ligagullet. Et lag som ikke er favoritt får større rom, og motstanderne vil derfor ta større risiko. Det skjedde med Leicester. De fikk syv poengs forsprang før motstanderne tok dem seriøst. Da var det for sent. Det var dessuten imponerende hvordan Leicester klarte å holde unna da motstanderne begynte å ta dem på alvor, sier Gammelsæter.

Relasjonelle ferdigheter

Han understreker at det er en rekke lykkelige omstendigheter som har ført til at Leicester har blitt ligamestre. Å komme inn i en god stim kan bidra til å forsterke det man jobber med å utvikle.

– Organisasjonen er mer enn summen av spillerne på laget. Relasjonelle ting oppstår mellom dem som skal prestere i alle ledd. I en fotballklubb er det i dag mye turbulens. Man skifter spillere og trenere ofte, og det er ikke enkelt for noen av de involverte å kontrollere hvordan en prestasjonsgruppe jobber sammen, sier Gammelsæter.

Han påpeker at selv om Ranieri har vært heldig, har han samtidig hatt et begrenset utgangspunkt: Han har ikke kunnet plukke spillere på øverste hylle. Da har han i stedet jobbet godt med utgangspunktet han hadde.

– De har hatt en god utvikling i arbeidet med å utvikle relasjoner. Der ligger det mye ledelse. Det er slett ikke sikkert at Ranieri hadde klart det med et annet lag. Man skal vinne spillernes tillit, og skape en urokkelig tro på spillestil, system og strategi. Å få en gjeng stjernespillere til sette planen ut i livet kan være problematisk i seg selv. Det er lett å tenke at Ranieri har vært heldig med mentaliteten til spillerne han har til rådighet. Dette har skapt en indre driv. Det er lettere å slå nedenfra, forklarer han.

Relativt ukjente Jamie Vardy har herjet for Leicester i årets Premier League-sesong. Foto: NTB Scanpix / Reuters / Carl Recine Livepic

Prosessen

Prosessen har vært viktig for suksessen. Laget spilte tidlig på seg selvtillit, påpeker Gammelsæter. Dette skjer også med underdogs i andre ligaer. Han peker på Stabæk i Tippeligaen, et lag som var nederlagsdømt, men som lenge kjempet om gullet – og som tok medalje til slutt.

I andre medier har Ranieris bruk av dataanalyse blitt fremhevet som en suksessfaktor. Ifølge Gammelsæter er det neppe enkeltfaktorer som dette som har vært avgjørende for suksessen.

– Jeg tror ikke dataanalyse har vært kritisk for suksessen. Det viktige er selvfølgelig hva man gjør med dataene. Jeg har mer tro på at det er de dyktige fagfolkene, og hvordan man har trukket veksel på dem, som er viktigst. For en slik suksess må alle i klubben føle at de er en del av prestasjonsgruppen. Når man vinner, stiller alle opp. Man leter etter hverandres sterke sider, utdyper han.

Foto Fotballprofessor ved Sports Management-utdanningen på Høgskolen i Molde, Hallgeir Gammelsæter, tror ikke det er umulig at Solskjær kan få United-jobben permanent. (Foto: Høgskolen i Molde)

Rektor ved Høgskolen i Molde, Hallgeir Gammelsæter. Foto: Høgskolen i Molde

Ledelsesgrep

Svenske Chef peker blant annet nettopp på bruk av dataanalyse som en av suksessfaktorene til Ranieri. I tillegg trekkes det frem at Ranieri har skapt et tjenende lederskap i klubben. I denne konteksten betyr det at Ranieri har satt klubben foran seg selv. Han uttalelse om at «min oppgave er å tjene laget, og å hjelpe spillerne med å prestere så bra som mulig» blir trukket frem som bevis på dette. I tillegg har han bygget laget rundt spillernes karakterer, og vist at han stoler på dem. Det snakkes lite om taktikk.

– Jeg er usikker på om en italiener er bedre på tjenende lederskap enn andre, men må presisere at jeg ikke kjenner de interne relasjonene i Leicester, sier Gammelsæter.

Chef fremhever også Ranieris evne til å sette laget fremfor superstjerner, og for å få spillerne til å innse at dette er den mest fruktbare metoden for suksess. Han får også skryt for hvordan han rekrutterer talent. Klubben handlet spillere for til sammen 27 millioner pund, den samme summen som Chelsea brukte på én av sine spillere.

Powered by Labrador CMS