Ledelse

"Opplevelsen av å få kontakt ser ikke ut til å stamme fra det å se hverandre, men fra å høre den andre personens stemme», skriver de amerikanske forskerne.

Mange sender en melding når de heller burde ringt

Om vi velger videomøte eller tar en telefon er ikke så farlig. Men vi kommuniserer best når vi kan høre den andres stemme, viser ny forskning.

Publisert Sist oppdatert

Under koronatiden har vi blitt vant til å samarbeide og kommunisere med kolleger og medarbeidere spredt rundt på ulike steder.

Digitale verktøy gir oss mange måter å kommunisere på. Men det er ikke likegyldig om du sender en e-post eller tekstmelding, kommuniserer skriftlig i en chat, tar et videomøte eller ringer noen på tradisjonelt vis.

Det viser ny forskning fra professorene Amit Kumar ved University of Texas og Nicholas Epley ved University of Chicago, som de beskriver i Harvard Business Review. Forskerne har gjennomført flere eksperimenter for å se på hvordan de ulike kommunikasjonsformene fungerer.

Taste eller snakke

I eksperimentene kommunisere forsøkspersonene med gamle venner eller med fremmede på ulike måter. De ble på forhånd spurt om hvilken kommunikasjonsform de foretrakk og i etterkant spurt om hvordan de syntes det fungerte.

Det viste seg at folk ofte foretrakk å kommunisere skriftlig, ved å sende en e-post eller chatte skriftlig. Flertallet kviet seg mer og var mer ubekvemme med å ta kontakt på telefon eller videomøte.

Opplevelsen av å få kontakt stammer fra å høre den andre personens stemme

Men når de først gjorde det, opplevde de ikke kommunikasjonen som verken ubehagelig eller pinlig. Tvert imot opplevde de at de fikk en mye bedre kontakt enn ved skriftlig kommunikasjon, selv når den foregikk «live» i en chat.

«Ubegrunnet frykt for en pinlig interaksjon ser ut til å lede til en misforstått preferanse for å skrive heller enn å snakke», konkluderte forskerne.

Se eller høre

Forskerne undersøkte også forskjellen på å snakke sammen på et videomøte og å ta en god gammeldags telefonsamtale. Det viste seg at det å se hverandre ikke gjorde noen forskjell når det gjaldt hvor god kontakt folk følte at de fikk.

«Opplevelsen av å få kontakt ser ikke ut til å stamme fra det å se hverandre, men fra å høre den andre personens stemme», skriver forskerne. Dette funnet er i tråd med flere tidligere studier.

Forskerne understreker at det noen ganger vil være mest effektivt å sende en tekstmelding eller en e-post. Men deres hovedkonklusjon er at mange overvurderer hvor ubekvemme de vil være med en muntlig samtale og undervurderer hvor mye bedre kontakt man får når man får snakket sammen.

Powered by Labrador CMS