Ledelse

– Bedriftene kan tåle to eller fire uker med manglende inntekter, men når etterspørselen ikke tar seg opp etter et halvt år, så blir mange nødt til å omgjøre permitteringer til oppsigelser, sier sjeføkonom Øystein Dørum i NHO.

Nå kommer oppsigelsene

Snart et halvt år etter at koronaen traff Norge, kommer bølgen av oppsigelser. Over en av ti bedrifter har sagt opp ansatte. Og vi kan vente flere, sier sjeføkonom Øystein Dørum i NHO.

Publisert Sist oppdatert

Mens mange bedrifter i vår permitterte ansatte og håpet på bedre tider, har nå mer enn en av ti bedrifter måttet gå til oppsigelser. Det viser NHOs medlemsundersøkelse tatt opp i september i år.

Stadig flere ledere ser at det kan ta tid før aktiviteten er tilbake på samme nivå som før og begynner å gjøre om permitteringer til oppsigelser.

Oppsigelser etter korona

Dagens Perspektiv har sett nærmere på oppsigelsene i kjølvannet av koronapandemien og hvordan ledere bør gå fram ved nedbemanning.

Over en av ti bedrifter har sagt opp folk

NHO har 28.000 medlemsbedrifter med totalt 580.000 årsverk. Organisasjonen har fulgt utviklingen i sine medlemsbedrifter gjennom en månedlig undersøkelse siden koronapandemien brøt ut i mars. Tallene fra september viser at 12 prosent av bedriftene har sagt opp ansatte som følge av koronaviruset.

I slutten av mars var det mange permitteringer, men bare fire prosent som hadde sagt opp ansatte som følge av korona. I høst har utviklingen skutt fart og prosenten har gått opp fra 9 til 12 prosent bare den siste måneden.

Sjeføkonom i NHO Øystein Dørum mener økningen i oppsigelser viser at vi er over i en ny fase.

– Permitteringene i vår var en naturlig reaksjon på det første sjokket da Norge stengte og vi fikk et historisk kraftig fall i økonomien. Mange bedrifter stoppet helt opp eller fikk kraftig reduserte inntekter, og trengte ikke like mange ansatte, men de ante ikke hvor lenge det ville vare.

Mange ser mørkt på framtiden

Bunnen ble nådd rundt påsketider i år, og aktiviteten er på vei oppover igjen, forklarer Dørum. Det vil likevel ta tid å komme tilbake på samme nivå som før koronatiden, og noen bransjer ser ikke lyset i tunnelen ennå.

– Mange av bedriftene ser fortsatt mørkt på framtiden og forventer lavere omsetning i lang tid framover. Særlig innen reiseliv, service- og handelsnæringen og blant industribedriftene er det mange som ser at de ikke trenger den samme arbeidskraften på lang tid, sier han.

Mange av bedriftene ser fortsatt mørkt på framtiden og forventer lavere omsetning i lang tid framover

Derfor kommer bølgen av oppsigelser nå.

– Det handler om tiden som har gått. Du tåler to eller fire uker med manglende inntekter, men når etterspørselen ikke tar seg opp etter et halvt år, så blir mange nødt til å omgjøre permitteringer til oppsigelser, forklarer han.

Vanskelige vurderinger

Regjeringen utvidet i august perioden bedriftene kan ha folk permittert til 52 uker. Men de må likevel vurdere sjansen for at de kan ta folk tilbake i jobb igjen innen rimelig tid.

For bedriftene er det vanskelige avveininger, beskriver Dørum. De må veie sannsynligheten for at de snart trenger folk igjen og hvor vanskelig det er å få tak i den relevante kompetansen opp mot hvor kostbart det er å ha folk ansatt i påvente av bedre tider.

– Tror arbeidsgiveren at det er oppdrag rundt neste sving er det en fordel å beholde folk i bedriften, men hvis man ikke ser at det er behov for dem i overskuelig framtid, kan man se seg nødt til å si opp folk, sier han.

En av fem planlegger nye oppsigelser

NHOs undersøkelse tyder på at flere vil miste jobben også i tiden framover. Hele 18 prosent av NHO-bedriftene oppgir at de har planer for oppsigelser som følge av koronaviruset. Innen luftfarten er det nesten halvparten av bedriftene som planlegger å si opp folk, og over en tredjedel av bedriftene innen reiseliv og transport oppgir det samme.

– Hvordan ser du på tiden framover?

– Vi kommer nok til å se flere oppsigelser. Selv om økonomien i stort går riktig vei er det et blandet bilde. Noen sliter mer enn andre. Det vil nok være nedbemanning og tøffe tak i noen bransjer, side om side med bedre tider og nyansettelser i andre, mener han.

Tror arbeidsgiveren at det er oppdrag rundt neste sving er det en fordel å beholde folk i bedriften

Han tror det vil ta tid før økonomien er tilbake på nivået før koronaen. Det er fortsatt nesten dobbelt så stor ledighet som før koronatiden og mange næringer som har mindre aktivitet enn vanlig.

Dessuten peker han på at etterspørselen en god stund fremover vil lide under at deler av næringslivet og befolkningen har mindre å rutte med enn før.

Powered by Labrador CMS