Ledelse

Når du er i tvil, still spørsmål

Nysgjerrige ledere oppnår noe som er enda bedre enn å få gode svar.

Publisert Sist oppdatert

Ledere som regelmessig stiller spørsmål blir mer troverdige i rollen sin.

Dette ifølge en studie gjort av Natalia Karelaia, førsteamanuensis ved handelshøyskolen Insead.

Karelaia har beslutninger som fagfelt, og skriver hos Insead Knowledge at funnene hun har gjort er i strid med måten vi vanligvis snakker om ledelse på.

Det vanlige er å snakke om lederskap i samme åndedrag som å ta beslutninger, og mange ledere tror at det å stille spørsmål vil avsløre kunnskapshull som gjør at andre begynner å tvile på kompetansen deres.

Det stemmer at ledere som stiller spørsmål av og til får en «kompetanse-straff», men dette er en bit i et større puslespill som ikke bør skremme ledere fra å stille spørsmål, argumenterer Karelaia.

Bedre forhold til medarbeiderne

Ledere som er godt etablerte i rollen sin og har høy stjerne i organisasjonen har minst å tape på å stille spørsmål, viser funnene hennes.

Hvis disse lederne stiller spørsmål til de ansatte, så vil det ikke ødelegge for statusen deres overhodet, ifølge Karelaia.

Å ha som tommelregel at man skal spørre når man er i tvil holder imidlertid som tommelregel også for mer usikre ledere, skriver hun.

Funnene viser at enhver moderat «kompetanse-straff» de kanskje vil bli utsatt for, sannsynligvis vil bli oppveiet av bedret kvalitet på relasjonene til medarbeidere og kollegaer.

Mer villige til å hjelpe

I en av delstudiene, der deltagerne svarte på spørsmål om «tenkte» sjefer – ikke virkelige ledere – fikk ferske ledere med relativt lave kvalifikasjoner som stilte spørsmål en moderat «kompetansestraff».

Forskerne merket seg imidlertid at straffen for å stille spørsmål var mye lavere enn den var for å åpent innrømme mangel på kunnskap.

Forskerne tror at «jeg vet ikke…» oppfattes som en måte å snakke ned seg selv på, mens det å stille spørsmål oppleves som en nysgjerrighet som signaliserer det teoretikere omtaler som relasjonell ydmykhet, det vil si en ydmyk stil som bidrar til å løfte andre.

Det viktigste funnet i denne delstudien var imidlertid at «straffen» for å stille spørsmål i stor grad ble oppveiet av at folk opplevede lederen som mer ydmyk. Noe som førte til at ledere som stilte spørsmål opplevdes som mer troverdige.

Dette gjorde igjen folk mer villige til å hjelpe.

Powered by Labrador CMS