Ledelse

Norske styrer er lite aktive og ifølge forskerne er andelen passive styrer betydelig,

Norske styrer er overraskende passive

Det er manglende oppmerksomhet om styrearbeid og eierskap i akademia, og corporate governance-folk kan for lite om ledelse. Denne uheldige kombinasjonen overrasker FAFO-forskerne Inger Marie Hagen og Elin Svarstad.

Publisert Sist oppdatert

I 2003 ble de norske kodene for eierstyring og selskapsledelse, Corporate Governance etablert. Her ble rolleavklaring og ansvarsfordeling mellom eiere, styret og ledelsen satt i høysetet.

FAFO-forskerne Elin Svarstad og Inger Marie Hagen har undersøkt om kodenes anbefaling om aktive styrer blir etterlevd i norske og svenske selskaper. Resultatet er nedslående. Ifølge forskerne er andelen passive styrer betydelig, og kontakten mellom eiere og ledelsen foregår i stor grad gjennom direkte dialog. Dataene i undersøkelsen er hentet fra en undersøkelse blant ansattevalgte styremedlemmer i Norge og Sverige. 700 av disse styremedlemmene i hvert land har avgitt svar.

Det er nettopp ansatterepresentantenes posisjon mellom ledelse, styre og ansatte som gjør dem velegnet til å vurdere hvor makten over selskapet egentlig ligger, mener forskerne. De har etterlyst mer kunnskap om eierskap og eiendomsrett i ledelsesforskningen og mer kunnskap om ledelse i forskning om eierstyring.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS