Ledelse

Nordiske politiledere skal samkjøres bedre, gjennom en ny masterutdanning. Her fra en politiaksjon i Sverige.

Ny lederutdanning baner vei for mer nordisk politi-samarbeid

Publisert Sist oppdatert

Denne uken godkjente Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) en nordisk mastergrad i politiledelse.

Utdanningen er den første av sitt slag i Norden, og en av få i verden.

– Dette er en gledens dag, skriver førsteamanuensis ved Politihøgskolen, Rune Glomseth på Twitter.

Nordisk Master i Politiledelse - godkjent I dag er søknaden godkjent av NOKUT og akkrediteringen er dermed på plass. Politihøgskolen kan om ikke lenge tilby en ledelsesutdanning på masternivå. Dette er en gledens dag.

Han er initiativtaker til graden, som er et samarbeid mellom den norske Politihøgskolen, Linnéuniversitetet i Sverige og danske Copenhagen Business School (CBS).

– Formålet er å bidra til å høyne ledelseskompetansen i politiet, påtalemyndigheten, POD, Justis- og beredskapsdepartementet og i kriminalomsorgen i de nordiskelandene, forteller Glomseth, som har samarbeidet tett med blant andre ledelsesprofessor Jan Ole Vaneboe ved Nord universitet og professor Tor Busch ved NTNU for å lande prosjektet.

– Det vil også bidra til å styrke samarbeidet mellom politiet i de nordiske landene ved å skape nettverk mellom ledere på tvers av landegrensene, mener Glomseth.

Godkjenningen av utdanningen er på plass om lag 15 år etter at ideen først ble luftet, i 2003.

Siden den gang har mye skjedd. Gjennom både spørreundersøkelser, pilotprosjekter og reviderte strategier, samt politisk involvering og ønske om å styrke politiets ledelseskapasitet i kjølvannet av Gjørv-rapporten, er graden bredt forankret i både operative, faglige og politiske miljø.

Glomseth understreker at prosjektet har vært helt avhengig av godt lagarbeid. Han nevner spesielt seniorrådgiver Ingrid Furfjord og rektor Nina Skarpenes ved PHS, som har vært en sentrale pådrivere.

– Det har vært et teamarbeid i hele prosessen, sier han.

Ifølge flere aktører har også Nærpolitireformen understreket behovet for tydeligere retning i utdanningen av ledere i politietaten.

Så sent som i sommer formaliserte Norge og Sverige en allianse mellom sine respektive beredskapstropper.

I september rapporterte vi at myndighetene i landene er i samtaler om ytterligere samarbeid.

Glomseth er tilhenger av å innlemme både utrykningsenheter og på sikt andre politiressurser i samarbeidet. Det bør også utvides til å omfatte Danmark, mener han.

– Norden er et geografisk lite område, med begrensede politiressurser og forholdsvis lik lovgivning og operativ kultur. Det er et tett og godt samarbeid mellom de ulike landenes politi. Det har det vært i mange år. Utnyttelse av felles ressurser vil styrke beredskapen i alle de nevnte landene, mener Glomseth.

Dyrt

Utviklingen av det nye utdanningstilbudet er i stor grad finansiert av Nordisk ministerråd, med over 100.000 euro over en treårsperiode.

Rådet har ifølge Glomseth hele veien vært tydelig på at en felles nordisk utdanning av politiledere vil være fordelaktig for alle parter.

En forutsetning for samkjøringen med danske CBS er imidlertid at PHS fraviker det vanlige norske systemet der studenter kun betaler en lav studieavgift, og i stedet tar skolepenger.

PHS tar utgangspunkt i at mastergraden vil koste elevene 150.000 norske kroner.

Studieplanen er godkjent av styret ved PHS, men endelig utforming av studieløpet er ikke ferdig.

Powered by Labrador CMS