Ledelse

Redde sjefer hos psykolog

To årsaker går igjen når sjefer går til psykolog: redsel og stress.

Publisert Sist oppdatert

De svenske psykologene Mattias Lundberg og Anders Wahlberg har skrevet boken «16 typer av chefer – och vad de säger til psykologen». Blant ledertypene som har oppsøkt disse to psykologene finnes det et fargerikt spekter av ledertyper. Fra sjefen som fikk hele arbeidsplassen mot seg i løpet av to uker, og den tilgjengelige sjefen som ikke rekker sin egen jobb, til den raljerende sjefen som mobber personalet, og den konfliktredde som krever harmoni for enhver pris.

Dette skriver shortcut.nu, som poengterer at selv om ledernes problemer viser seg på ulike måter, så handler i bunn og grunn alle sakene om to ting: redsel og stress.

Mattias Lundberg, som underviser i psykologi ved Umeå universitet og jobber som lederkonsulent, sier til nettstedet at ledere ikke møter større krav nå enn tidligere, men at lederne tidligere hadde større kontroll på arbeidsplassen. Han viser til at ledere får være stresset, men at de ikke får være redde – verken i egne eller andres øyne.

Redselen er imidlertid der hos en del ledere, og frykten de legger for dagen når de kommer til psykolog, kan handle om forskjellige ting. Det kan være redsel for å ikke klare oppdraget sitt, bekymring over å avsløres som en bløff, redsel for å bli trukket inn i konflikter eller frykt for å måtte gjennomføre lite bekvemme beslutninger.

Ifølge psykologene er det mer sosialt akseptert for ledere å gå til psykolog i dag enn det var tidligere, men fremdeles kan det være et følsomt steg å ta. Erfaringen deres er at yngre ledere ofte går til psykolog som en del av sin lederutvikling. Eldre sjefer kommer oftere fordi det har hendt noe som de må ta tak i.

Powered by Labrador CMS