Ledelse

Eric Carlström, professor ved Göteborgs universitet, mener vi må lære oss å skille mellom ulike nivåer av samarbeid, og bruker en kriseøvelse etter en «togulykke» på Øresundsbroen som et eksempel på hvor lite effektivt det er når samhandling slår feil.

– Samarbeid idealiseres til det absurde

– Det ropes hele tiden på mer samarbeid, også når samarbeid IKKE er mest effektivt, sier Eric Carlström, professor ved Göteborgs universitet. Han mener vi må lære oss å skille mellom ulike nivåer av samarbeid.

Publisert Sist oppdatert

Øresundsbroen, natten mellom den 12. og 13. september i 2012. Det er mørkt, det blåser og det er ganske kaldt. Rundt åtte - ni grader, anslår Eric Carlström. Ute på den 7.845 meter lange broen, som mange vil kjenne fra krimserien «Broen», står forsker Carlström og hans kollega Johan Berlin. De er der for å følge en storskala kriseøvelse på nært hold. Hele 500 mennesker fra 17 organisasjoner deltar, og hensikten er å øve på samarbeid, nøyaktig og rask respons samt proaktiv bruk av tilgjengelige ressurser.

Broen har to nivåer: På nivå én går det til vanlig togtrafikk i to spor, på nivå to er det en firefelts motorvei. Denne natten er broen stengt for normal trafikk. Det er øvelse, og scenen som utspiller seg er denne:

Et godstog har sporet av mellom Lernacken og Högbrodelen på svensk side av broen. Et passasjertog som var på vei til København i motgående spor har kjørt inn i en av vognene fra godstoget, og det anslås at man har med fire døde, 15 alvorlig skadde og 25 lettere skadde å gjøre. Pluss 30 til 50 mennesker som er i sjokk. I forbindelse med ulykken har også en kontaktledning falt ned på toget, og det har tatt fyr i noe olje som er lekket ut fra et ødelagt hjulsett.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Dagens Perspektiv

Se våre tilbud

Dagens Perspektiv
Digitalt

Se våre tilbud

Powered by Labrador CMS