Ledelse

Modulprinsippet fungerer for alt fra byggeklosser til lastebilproduksjon og matlaging. Du har en basis, og bygger så ut til ulike variasjoner.

Slik oppnår bedrifter dobbel effektivitet

Trikset er å ha noen gode basismoduler, og så bygge på med ulike variasjoner, fastslår den svenske forskeren Martin Sköld.

Publisert Sist oppdatert

Martin Sköld - foreleser ved Handelshögskolan i Stockholm - er aktuell med boken «Dubbelt effektiv», og det handler om byggeklosser. Eller moduler om du vil. Til Nyteknik.se sier Sköld at modulsystemet er nøkkelen til å oppnå det han omtaler som dobbel effektivitet i bedrifter.

Kort fortalt er poenget at man har et antall basismoduler i virksomheten som man siden kombinerer på ulike måter til produkter og kundetilpasninger ved hjelp av variasjonsmoduler. Sköld bruker Scania som eksempel. De produserer store nyttekjøretøy, som busser og lastebiler, og forskeren går såpass langt at han mener at Scania burde få like mye erkjennelse for sitt modulsystem som Toyota har fått for Lean; en metodikk som har spredt seg verden rundt. I Scania er ikke en lastebil en lastebil. Scania kan ved hjelp av sitt modulsystem bygge en million ulike lastebiler, tilpasset til kundenes ønsker.

To typer effektivitet

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS