Ledelse

Vinner av Årets Unge Ledere 2017, Trygve Håkedal.

Stiller krav til lederne og arbeidsmiljøet

Unge ledere vil ha ledere som prioriterer fremtidens digitale krav og utvikling av gode arbeidsmiljøer, viser fersk studie.

Publisert Sist oppdatert

I studien, som er utarbeidet av konsulentselskapet Assessit i forbindelse med deres kåring Årets Unge Ledere, kommer det frem at detviktigste for unge ledere i et ansettelsesforhold er å ha en leder de trives med og et godt arbeidsmiljø. At det er såpass viktig å stille krav til sine overordnede og arbeidsmiljøet er nytt, forteller prosjektleder for Årets Unge Ledere, Anne Mørup- Andersen:

– Dette er de to parameterne som har steget mest de siste årene. Det er nå ikke like viktig å ha muligheten til «å gjøre en forskjell», som har toppet i flere år. Både jobbsikkerhet og en attraktiv lønnspakke prioriteres generelt lavere enn foregående år. Unge ledere søker spesielt etter utfordringer på jobben, og de vil ha beslutningsfrihet i tillegg til at de ønsker kompetansebygging, det er tydelig de myke verdiene som er i fokus nå, forteller hun.

Foto Prosjektleder for Årets Unge Ledere, Anne Mørup-Andersen. Foto: Assessit.

Mørup-Andersen referer også til forskning presentert i Harvard Business Review, der det i artikkelen «The 3 Things Employees Really Want: Career, Community, Cause» (februar 2018) ble presentert resultater av en undersøkelse om hva som betyr noe for medarbeidere i dag. De refererer til Maslows pyramide, som ifølge Mørup-Andersen er altfor enkel til å omfavne våre behov i dag. I dag vil de unge lederne ha alt:

– I den amerikanske studien pekes det på karriere: En jobb med mulighet for autonomi og medbestemmelse, og en jobb der man bruker sine evner og bidrar til læring og ikke minst til utvikling. Fellesskap: Man vil trives i et godt miljø. Det vil si at man blir respektert og at det finnes en form for omsorg slik at man føler seg sett, noe som gir oss et godt fellesskap og tilhørighet. Formål: Det gode formålet og den tydelige historien om hvordan vi bidrar med noe godt til verden. I dag vil vi ha alle tre parameterne, og det er ikke nok for virksomheter å ha fokus på bare enkelte av disse, sier hun.

Høyt sykefravær og turnover

Resultatene fra tendensrapporten overrasker ikke seniorkonsulent i Assessit, Sonja Hauan, som viser til tidligere studier som bekrefter at to av de viktigste årsakene til høyt sykefravær og turnover handler om dårlig ledelse og dårlig arbeidsmiljø.

Foto Utdrag fra Assessits tendensrapport: «Hva er viktigst for deg i et ansettelsesforhold»?

– Selv om tendensrapportens informanter er unge ledere, tror jeg ikke at resultatene på dette området isolert sett kun gjelder for unge ledere. Det er flere studier som kan bekrefte liknende funn. Tendensrapportens konklusjon viser imidlertid at det å skape et godt arbeidsmiljø og det å velge de rette lederne også blir viktig for fremtiden. Å skape resultater i dag fordrer at en har fokus på relasjonelle egenskaper ved lederne. Mye tyder på at ledere som evner å imøtekomme

Foto Seniorkonsulent i Assessit, Sonja Hauan. Foto: Assessit.

fremtidens krav på den tekniske og digitale siden, og som samtidig legger til rette for et godt arbeidsmiljø, har større sannsynlighet for å skape forretningsmessige verdier. Tendensrapporten bekrefter med dette hvor fokuset i bedrifter bør være også i fremtiden, utdyper hun.

Utvikling

For de unge lederne som deltok i undersøkelsen (kandidatene kan maks være 40 år, og må ha personalansvar for minimum 5 personer) har det skjedd en utvikling i hva de prioriterer som viktigst for å gjøre en god jobb de siste årene. I 2016 svarte rundt 30 prosent at det var viktig for dem å ha en leder de trives med. Nå har dette steget til 44 prosent. I fjor svarte 32 prosent at et godt arbeidsmiljø var viktig for dem. I år mente 38 prosent det samme. For to år siden var lønn viktig, forteller Mørup-Andersen:

– Den gangen svarte 19 prosent at en konkurransedyktig lønnspakke var avgjørende for dem, mens bare 12 prosent mener det samme i dag, sier hun.

Jobbsikkerhet var også viktigere tidligere: 5 prosent mente dette var viktig for å gjøre en god jobb. I årets tendensrapport har nesten ingen av kandidatene trukket frem dette som viktig.

Fakta om tendensrapporten:

Rapporten:

Rapporten forteller om tendenser og preferanser blant Norges beste unge ledere – tidligere deltakere i konsulentselskapet Assessits kåring «Årets Unge Ledere». Svarene sier noe om deres karriereplaner, ambisjoner, prioriteringer og ønsker for fremtiden.

Respondenter:

Deltakerne er tidligere kandidater av Årets Unge Ledere, i perioden 2015-2017. 113 ledere har svart på spørsmål, derav 45 prosent kvinner og 55 prosent menn. Undersøkelsen ble gjennomført i tidsrommet mars-april 2018.

Avsender:

Konsulentselskapet Assessit har gjennomført undersøkelsen. Selskapet driver med executive search, lederutvelgelse og organisasjons- og lederutvikling.

Årets Unge Ledere:

Kåringen Årets Unge Ledere er utviklet av Assessit, og har vært gjennomført siden 2009. Her testes, utfordres og evalueres Norges beste unge ledere. Konseptet er basert på solid internasjonal forskning. Vinnerne av Årets Unge Ledere er utvalgt blant rundt 200 unge ledere. Alle kandidater har vært igjennom et avansert batteri av tester samt assessments med business cases. Lederne som deltar kan ikke være eldre enn 40 år, og må ha personalansvar for minst fem personer. Bedrifter nominerer sine kandidater til kåringen.

Kilder: Assessit

Powered by Labrador CMS