Ledelse

Tydelige sjefer viktige for ansattes psyke

Store omorganiseringer kan tære på kreftene og psyken til både ledere og medarbeidere.

Publisert Sist oppdatert

Det finnes imidlertid måter å lede på som under store omorganiseringer som kan påvirke den psykisk helsa til ledere og medarbeider i positiv retning. Det viser en ny, svensk studie fra Göteborgs universitet der forskerne har sett på omorganiseringer i kommunal forvaltning.

Tidligere forskning har avdekket sterke sammenhenger mellom omorganiseringer og dårlig helse blant ledere og medarbeidere. Det viser seg at omorganiseringer blant annet påvirker langtidssykefraværet i negativ retning, spesielt i større kommuner. Istedenfor å forske på hva som går galt, ville forskerne i denne nye studien kartlegge hva som ser ut til å fungere: Hva kjennetegner organisasjoner som lykkes med store omorganiseringer? Hva kan gjøres for at ledere og medarbeidere opplever at de har et godt psykososialt arbeidsmiljø, selv under store endringer?

Med dette som bakgrunn, gjennomførte docent Stefan Szücs fra Institutionen för socialt arbete,Lotta Dellve, Annika Härenstam og Lisa Björk en studie der de kartla psykisk helse hos ansatte i kommunal forvaltning som stod midt oppe i store omorganiseringer. Resultatene deres viser at det er to faktorer som er avgjørende for å fremme god psykisk helse blant medarbeidere og ledere: tydelighet og delaktighet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS