Ledelse

Venter på belønning

Ansatte som drives av håp om belønning er mindre villige til å dele kunnskap med andre.

Publisert Sist oppdatert

De deler bare den mengden kunnskap som er nødvendig for å oppnå belønning.

Dét viser en studie av sammenhengene mellom jobbdesign og kunnskapsdeling som NHH-professor Nicolai J. Foss har gjort i samarbeid med Dana B. Minbaeva, Torben Pedersen og Mia Reinholt.

Andre eksterne faktorer som påvirker motivasjon på samme vis er kontroll og sanksjoner.

Indre motivasjon

Tilbøyeligheten til å dele kunnskap med andre avhenger av måten man jobber på og graden av indre motivasjon, viser studien. Folk som får jobbe selvstendig opplever en økt indre motivasjon for å dele kunnskap.

– Resultatene fra våre studier viser at de faktisk har en annen adferd enn dem som motiveres av belønning og tilbakemelding fra sjefen, sier Foss til Norges Handelshøyskoles magasin NHH Bullentin.

Dette er medarbeiderne som deler kunnskap fordi de mener det er en viktig del av jobben, eller fordi de mener det er personlig tilfredsstillende.

Fysisk plassering

Studien viser for øvrig at fysisk plassering virker inn på kunnskapsdeling. Kunnskapsdelingen er langt mer vanlig i egen avdeling enn mellom avdelinger.

– En sikker måte å drepe kunnskapsdeling innenfor en avdeling eller et prosjekt, er å lokalisere avdelingen i forskjellige etasjer. IT-systemer som skal støtte opp om kunnskapsdeling har heller ingen særlig effekt. Det overrasket oss mye, men det ar vist seg at det også gjelder for flere andre virksomheter vi har undersøkt, sier Foss til NHH Bullentin.

Powered by Labrador CMS